23948sdkhjf

Lumsk bagtanke tager form hos Trolden

Ølbryggeri er godt i gang med at lade spiritusproduktion vokse sig stor

Allerede da Michael Svendsen i 2005 overtrak Dankortet og åbnede sit mikrobryggeri i Kolding vidste han, at det nok ikke stoppede dér.

- Min lumske bagtanke var, at "om nogle år er vi ikke kun et bryghus". Jeg ville også have et destilleri, men i flere år var det bare varm luft og pral, fortæller den tidligere skolelærer.

Ikke mere. Nu er han den stolte ejer af både Trolden Bryghus, der lancerer en lind strøm af håndlavede specialøl, og af et tilhørende destilleri med en voksende whisky-, rom- og ginproduktion.

Spiritusproduktionen tog han hul på i 2011, og han har brugt de første år på at lære håndværket. Derfor ligger de fleste whiskytønder stadig på lager for at blive rigtig gode.

- Vi har tappet whisky på flasker fem gange, og det er nok blevet til 300 flasker, som blev udsolgt relativt hurtigt, fortæller Michael Svendsen. Han har produceret en hel del mere gin, uden at han kan sætte præcise mængder på.

- Mere prestige i whisky

Under alle omstændigheder ser han meget gerne, at spiritusproduktionen vokser sig meget større, også selv om det vil være på bekostning af ølmængderne fra Trolden Bryghus.

Derfor hedder Trolden Trolden

Trolden Bryghus har intet med en trold at gøre. Navnet hænger ifølge indehaver Michael Svendsen sammen med den hedengangne Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane, der lukkede i 1968, men som i manges erindring står som "et stykke Kolding-historie, som vi på Trolden gerne vil ære".

- Og så er det jo meget hyggeligt med et tog, der står og damper, lige som jeg selv stod i lidt damp, da jeg begyndte at brygge, siger Michael Svendsen.

Læs også: - Whiskey-boomet er helt vildt

I de første år hed bryggeriet Troldhede Mikrobryggeri, men folk troede, at bryggeriet lå i Troldhede, og derfor valgte han for otte år siden at skifte navn til Trolden Bryghus.

- Jeg overvejede "Kolding Bryghus", men det lød lidt kedeligt og anonymt. Trolden er simpelthen et bedre navn, konstaterer bryggeren.


- En palle gin fylder jo lige så meget på gulvet som en palle øl. Den er bare mere værd, konstaterer midtjyden, som på spiritusfronten brænder allermest for whisky.

- Vil du hellere lave whisky end øl?

- Det er lidt tveægget - mit hjerte er delt. Der er lidt mere prestige i en dyr maltwhisky end i en øl. Og måske er mere spændende fremtid. Min ambition er i hvert fald, at vi skal lave meget mere whisky, siger han.

Allerede nu er han med til at gøre fremtiden spændende for hundredevis af kunder, der har deres helt egen lille whiskytønde liggende på lager hos Trolden. De kan komme og besøge tønden og selv afgøre, hvornår de synes indholdet er færdigt. Og mange af kunderne har gjort tønden helt personlig ved at udstyre den med billeder af eksempelvis deres barnebarn eller deres hunde.

Flere heste
Og mens whisky- og gindrømmen bliver bedre og bedre dag for dag, fortsætter Michael Svendsen og hans medarbejdere ufortrødent med at lave øl. Stout, brown ale, cream ale og "alt sådan noget sjovt noget", som bryggeriejeren selv formulerer det.

Læs også: - Nogle siger, at vi snyder; men det gør vi ikke

- Det er kun tiden og pladsen, der sætter begrænsninger. Og hvis ginboblen en dag sprænger, kan vi måske skrue op for ølproduktionen igen. Det er jo godt at have flere heste at spille på, bemærker han.

Hvad angår både øl og gin tilbyder Trolden også at lave private label-udgaver, så eksempelvis restauranter og hoteller selv kan komme med opskrifterne og få deres eget navn på flaskerne.

Ud over Michael Svendsen selv er der hos Trolden Bryghus tre fastansatte - en brygger, en sælger og en blæksprutte. Dertil kommer en stribe fleksjobbere, skoleelever, pensionister og studerende, som tilsammen hjælper med blandt andet rengøring, etiketter, produktion og rundvisning. De løber tilsammen op i en håndfuld fuldtidsansatte.







Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ingrediensfabrik stadig lagt ned efter brand

Co-Ro klar med sit topmoderne innovationscenter

Ugens grin: Den forvirrede lastbilchauffør

Lagkagehusets direktør stopper

Ond tvilling satser 20 millioner kroner på tapperi i New York

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Nyhedsbrev

15.120 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

World Food Summit under en bæredygtig hat

Medie: Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

Coop tilbagekalder hamburgerryg

Danish Crown klar med nye hybridprodukter

Food Festival får food-konkurrence

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Antallet af slagtninger styrtdykker

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Flere mejerier vil lave planteprodukter

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Defco-familie får lov at blive efter salg

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Venner er hoppet med på ginvognen

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kan man gøre en krankrog innovativ?

Kabelforskruninger

Rustfrit snekkegear med rustfri motor IP69K washdown

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Konfigurer dine kapslinger og prisforespørgsler online hos Fibox

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Byggepladsindretning med containere og pavilloner

Har du behov for kompensering i konstruktionen?

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

Magnetventiler med "kick og drop-elektronik"

Dorner samler SmartFlex og FlexMove til én platform kaldet FlexMove

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Efteruddannelses kursus i hygiejnisk design på DTU i Lyngby

Fremtiden er cirkulær! - Udvikling af fremtidens fødevareemballage i dag

Skandinaviens største online-udvalg af bælge

Nyt simuleringsværktøj til modelbaseret maskineudvikling

ROTEX elastisk klo-kobling fra KTR

Viklemaskine til chokolade RASCH RKS 2 forhandles af Salicath ApS

Glæd dig til at opleve de nyeste gadgets og prototyper

Process Engineering støtter ”Danmark planter træer”

Bliv klogere på laboratoriespecialernes fremtid i den danske sundhedssektor

Diatom A/S har overtaget aktiviteterne i Bisco Vægte A/S

De nominerede til hi-messens nystiftede bæredygtighedspris er fundet

PRO-CONSULT hjælper med skolemælken

PALOMAT® Forhandler 2019!

Send til en kollega

0.193