23948sdkhjf

Lumsk bagtanke tager form hos Trolden

Ølbryggeri er godt i gang med at lade spiritusproduktion vokse sig stor

Allerede da Michael Svendsen i 2005 overtrak Dankortet og åbnede sit mikrobryggeri i Kolding vidste han, at det nok ikke stoppede dér.

- Min lumske bagtanke var, at "om nogle år er vi ikke kun et bryghus". Jeg ville også have et destilleri, men i flere år var det bare varm luft og pral, fortæller den tidligere skolelærer.

Ikke mere. Nu er han den stolte ejer af både Trolden Bryghus, der lancerer en lind strøm af håndlavede specialøl, og af et tilhørende destilleri med en voksende whisky-, rom- og ginproduktion.

Spiritusproduktionen tog han hul på i 2011, og han har brugt de første år på at lære håndværket. Derfor ligger de fleste whiskytønder stadig på lager for at blive rigtig gode.

- Vi har tappet whisky på flasker fem gange, og det er nok blevet til 300 flasker, som blev udsolgt relativt hurtigt, fortæller Michael Svendsen. Han har produceret en hel del mere gin, uden at han kan sætte præcise mængder på.

- Mere prestige i whisky

Under alle omstændigheder ser han meget gerne, at spiritusproduktionen vokser sig meget større, også selv om det vil være på bekostning af ølmængderne fra Trolden Bryghus.

Derfor hedder Trolden Trolden

Trolden Bryghus har intet med en trold at gøre. Navnet hænger ifølge indehaver Michael Svendsen sammen med den hedengangne Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane, der lukkede i 1968, men som i manges erindring står som "et stykke Kolding-historie, som vi på Trolden gerne vil ære".

- Og så er det jo meget hyggeligt med et tog, der står og damper, lige som jeg selv stod i lidt damp, da jeg begyndte at brygge, siger Michael Svendsen.

Læs også: - Whiskey-boomet er helt vildt

I de første år hed bryggeriet Troldhede Mikrobryggeri, men folk troede, at bryggeriet lå i Troldhede, og derfor valgte han for otte år siden at skifte navn til Trolden Bryghus.

- Jeg overvejede "Kolding Bryghus", men det lød lidt kedeligt og anonymt. Trolden er simpelthen et bedre navn, konstaterer bryggeren.


- En palle gin fylder jo lige så meget på gulvet som en palle øl. Den er bare mere værd, konstaterer midtjyden, som på spiritusfronten brænder allermest for whisky.

- Vil du hellere lave whisky end øl?

- Det er lidt tveægget - mit hjerte er delt. Der er lidt mere prestige i en dyr maltwhisky end i en øl. Og måske er mere spændende fremtid. Min ambition er i hvert fald, at vi skal lave meget mere whisky, siger han.

Allerede nu er han med til at gøre fremtiden spændende for hundredevis af kunder, der har deres helt egen lille whiskytønde liggende på lager hos Trolden. De kan komme og besøge tønden og selv afgøre, hvornår de synes indholdet er færdigt. Og mange af kunderne har gjort tønden helt personlig ved at udstyre den med billeder af eksempelvis deres barnebarn eller deres hunde.

Flere heste
Og mens whisky- og gindrømmen bliver bedre og bedre dag for dag, fortsætter Michael Svendsen og hans medarbejdere ufortrødent med at lave øl. Stout, brown ale, cream ale og "alt sådan noget sjovt noget", som bryggeriejeren selv formulerer det.

Læs også: - Nogle siger, at vi snyder; men det gør vi ikke

- Det er kun tiden og pladsen, der sætter begrænsninger. Og hvis ginboblen en dag sprænger, kan vi måske skrue op for ølproduktionen igen. Det er jo godt at have flere heste at spille på, bemærker han.

Hvad angår både øl og gin tilbyder Trolden også at lave private label-udgaver, så eksempelvis restauranter og hoteller selv kan komme med opskrifterne og få deres eget navn på flaskerne.

Ud over Michael Svendsen selv er der hos Trolden Bryghus tre fastansatte - en brygger, en sælger og en blæksprutte. Dertil kommer en stribe fleksjobbere, skoleelever, pensionister og studerende, som tilsammen hjælper med blandt andet rengøring, etiketter, produktion og rundvisning. De løber tilsammen op i en håndfuld fuldtidsansatte.







Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Chokoladefabrik satser på nyheder

Nyhedsbrev

15.077 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

Online Avis Arkiv

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Domino's klar igen med ny ejer

Marel gearer sig til øget vækst

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

Ugens grin: Dystre udsigter

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Medie: Danish Crown overvejer at lukke slagteri

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Stabling: Ølbrygger har lagt en snedig whiskyplan

Nyt fra bestyrelser og direktioner

- Jeg vidste heller intet om at lave øl

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vaskemaskiner

Komplet program af rustfrie magnetventiler hos Granzow

Effektiv håndtering af emballagespild i fødevareindustrien

50 år og vind i sejlene

Ny epoxy stick fra Weicon - "en all-rounder"

RS Components annoncerer ny global franchiseaftale med Yageo

Enkel og alsidig filtrering af væsker med ny mobil filtreringsenhed

Uge 26 og 27 har vi solstik ☀️

Edge Computing skaber værdi for BKV

Bell hus fra KTR

Kampagnepris på 8 fods container

Send til en kollega

0.184