23948sdkhjf

Trods forbud: Kød med kødklister kan sælges lovligt

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie
Når danske forbrugere køber og spiser kød, kan de ikke vide, om kødet indeholder thrombin, bedre kendt som kødklister.

Stoffet, der kan ”lime” kød sammen, blev ellers forbudt for ni år siden. Men en smart fidus gør det muligt for kødindustrien at bruge al den thrombin, den vil, i kødet og sende det ud i de danske supermarkeder. Det skriver dr.dk.

Forargelsen var ellers stor, da debatten om kødklister rasede i Danmark tilbage i 2010.

Danskerne havde ikke lyst til at sætte tænderne i kød, der var klistret sammen, og politikerne fulgte trop og krævede et forbud.
Ikke alene i Danmark, men i hele EU blev tilsætningsstoffet thrombin forbudt, efter at Europa Parlamentet stemte nej til at godkende thrombin. En sejr for forbrugere og folkevalgte, der gik ud fra, at thrombin i kød var et afsluttet kapitel, skriver DR.

Nyt navn – nye regler
Men DR’s forbrugerprogram Kontant afslører nu, er sandheden en anden.

De virksomheder, der fremstiller thrombin, ændrer på et tidspunkt betegnelsen, så det ikke længere er et tilsætningsstof, men et enzym, og så skal det ikke stå på ingredienslisten.

Der er ingen fælles regler for enzymer i EU. I Danmark er det således fortsat forbudt at anvende thrombin i kød. Men i stort set alle andre EU-lande er det tilladt, så i princippet kan en dansk gris køres til slagtning i Polen. Stykker fra grisen kan klistres sammen med thrombin til et kødprodukt og sendes retur til danske supermarkeder.

- Vi vil ikke have, at industrien bruger thrombin i Danmark, men vi er nødt til gensidigt at anerkende de fortolkninger, der er rundt omkring i Europa. Det er sådan, reglerne er, siger Henrik Dammand, der er kontorchef for Kemi & Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, til DR.

Andre metoder
Han medgiver, at forbrugerne ikke har mulighed for at gennemskue, om der er thrombin i det kød, de spiser.

- De ved, om de køber sammensat kød eller ej, for det er den oplysning, de har krav på. Men de ved ikke, om det er sammensat med thrombin, siger Henrik Dammand.

Alle de supermarkeder, Kontant har talt med, oplyser, at de - så vidt de ved - ikke sælger kød med thrombin. Deres produkter er sammensat ved hjælp af andre metoder, oplyser de.

Det samme oplyser landets største slagteri, Danish Crown.

De tyske og polske slagterier, der laver kødprodukter til det danske marked, ønsker ikke at oplyse, om deres produkter indeholder thrombin, fortæller DR.

Som forbruger skal man holde øje med, om der på produktet står, at det er ”sammensat af stykker af kød”, hvis man helt vil undgå kødklister.
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Ny omsætningsrekord, men OK Snacks dykkede gevaldigt på bundlinjen

Madmarkeds omsætning brager frem

Coldstar i sikkerhed efter frysekoks

Stryhns styrer stadig mod milliarden

Snackkæmpe er tilfreds trods milliontab

Syltefabrik udvider marmeladelinje og skaber job på Samsø

Nyhedsbrev

15.527 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Online Avis Arkiv

KEN sikrer hygiejnen

Kohberg tjener penge igen efter tre års tab

Trolden er på plads i nyt bryghus

Cognacflaske fra 1762 solgt for rekordbeløb på auktion

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nordex Food nåede over de 2 milliarder

Direktøren lovede ikke for meget

Ny rekord og nyt produkt: Bülows lakridser i topform

Frugtsnack-producent skuffet over regnskab: Vokser for langsomt

Øget priskonkurrence presser Palsgaard

Corona har åbnet nye markeder for UV-leverandør

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Lagkagehuset indrykker modsvar i aviser efter stormvejr

Fiskefabrik investerer millioner i nyt røgeri

Lantmännen Unibake med stærkt forbedret bundlinje

Dan Duck trækker Fødevarestyrelsen i retten - kræver "tocifret millionbeløb"

Ifølge Dan Duck har en fejlagtig kontrolrapport smadret virksomhedens omsætning og omdømme

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Schulstad solgte mere, men tabte 41 millioner

Ekspertgruppe: Hjælpepakker bør slutte 8. juli

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Tomatketchup er kaldt tilbage

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Tør du tage springet?

Bagger-Nielsen opruster igen

Produktionsoverblik - hvor som helst og når som helst

SMC bliver virtuel på verdens største online cobot event

PCSCHEMATIC Cabledim version 3.0 videopræsentation

Ét år til EOT 2021: Flere nyheder på programmet

Serie af webinarer målrettet life science sektoren

TRISTAR tårn ventilation

Påfyldning og dosering uden sedimentering  

Tips til at få mest ud af UV-teknologi

Camilla Haustrup Hermansen ny i FFI bestyrelsen

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Lær Fibox A/S lidt bedre at kende i denne profil video

Er der små jernpartikler i jeres olie- og smøremiddel?

Står du og mangler en pålidelig Vejrstation?

Centrifugalpumper finder du hos Copenhagen Pump

Vibrations- og svingningsdæmpning fra WILLBRANDT

Chopper Hopper – neddeling og pumpning i ét

BRIX målere fra Lisco Analytical

Kender du Bürkerts innovative hydroformede membranventilhuse

Se hvorfor du ikke kan undvære en MIG-opkorter til kædesæt!

nsd tupH-overfladebehandling – et alternativ til rustfrit st

Styr på kølekæden?

Webinar: Emballage til fødevarer - bioplast

Får du efterset dit faldsikringsudstyr?

Send til en kollega

0.144