23948sdkhjf

Trods forbud: Kød med kødklister kan sælges lovligt

Når danske forbrugere køber og spiser kød, kan de ikke vide, om kødet indeholder thrombin, bedre kendt som kødklister.

Stoffet, der kan ”lime” kød sammen, blev ellers forbudt for ni år siden. Men en smart fidus gør det muligt for kødindustrien at bruge al den thrombin, den vil, i kødet og sende det ud i de danske supermarkeder. Det skriver dr.dk.

Forargelsen var ellers stor, da debatten om kødklister rasede i Danmark tilbage i 2010.

Danskerne havde ikke lyst til at sætte tænderne i kød, der var klistret sammen, og politikerne fulgte trop og krævede et forbud.
Ikke alene i Danmark, men i hele EU blev tilsætningsstoffet thrombin forbudt, efter at Europa Parlamentet stemte nej til at godkende thrombin. En sejr for forbrugere og folkevalgte, der gik ud fra, at thrombin i kød var et afsluttet kapitel, skriver DR.

Nyt navn – nye regler
Men DR’s forbrugerprogram Kontant afslører nu, er sandheden en anden.

De virksomheder, der fremstiller thrombin, ændrer på et tidspunkt betegnelsen, så det ikke længere er et tilsætningsstof, men et enzym, og så skal det ikke stå på ingredienslisten.

Der er ingen fælles regler for enzymer i EU. I Danmark er det således fortsat forbudt at anvende thrombin i kød. Men i stort set alle andre EU-lande er det tilladt, så i princippet kan en dansk gris køres til slagtning i Polen. Stykker fra grisen kan klistres sammen med thrombin til et kødprodukt og sendes retur til danske supermarkeder.

- Vi vil ikke have, at industrien bruger thrombin i Danmark, men vi er nødt til gensidigt at anerkende de fortolkninger, der er rundt omkring i Europa. Det er sådan, reglerne er, siger Henrik Dammand, der er kontorchef for Kemi & Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, til DR.

Andre metoder
Han medgiver, at forbrugerne ikke har mulighed for at gennemskue, om der er thrombin i det kød, de spiser.

- De ved, om de køber sammensat kød eller ej, for det er den oplysning, de har krav på. Men de ved ikke, om det er sammensat med thrombin, siger Henrik Dammand.

Alle de supermarkeder, Kontant har talt med, oplyser, at de - så vidt de ved - ikke sælger kød med thrombin. Deres produkter er sammensat ved hjælp af andre metoder, oplyser de.

Det samme oplyser landets største slagteri, Danish Crown.

De tyske og polske slagterier, der laver kødprodukter til det danske marked, ønsker ikke at oplyse, om deres produkter indeholder thrombin, fortæller DR.

Som forbruger skal man holde øje med, om der på produktet står, at det er ”sammensat af stykker af kød”, hvis man helt vil undgå kødklister.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11