23948sdkhjf

Se listen: De har fødevarebranchens største overskud

Blandt den danske fødevareindustris virksomheder med milliardomsætning er der kun fem, som også tjener milliarder på bundlinjen: Carlsberg, Arla, Chr. Hansen, Danish Crown og Royal Unibrew.

Det viser Food Supplys analyse af de seneste regnskaber fra de 42 danske føde- og drikkevarevirksomheder, som har en omsætning på over en milliard kroner.

Halvdelen af virksomhederne tjente i det seneste regnskabsår mere, end de gjorde året før, og samlet voksede indtjeningen med 40 procent. Ses der bort fra de fem virksomheder med milliardoverskud, faldt bundlinjerne dog samlet set for de øvrige 37 virksomheder.

14 procent af virksomhederne havde underskud; året før var det 10 procent.

Med den absolut største bundlinje på 8,5 milliarder kroner tjente Carlsberg cirka 75 procent af det, som alle de øvrige 41 virksomheder gjorde tilsammen. Carlsberg havde også den største stigning i kroner i sit seneste regnskab, hvor der blev lagt næsten fem milliarder til bundlinjen. Det skyldes dog især, at en nedskrivning begrænsede overskuddet i 2017.

Nordex Food op med 1.023 procent

Målt i procenter indtager den nordjyske ostekoncern Nordex Food en særdeles klar førsteplads - med en vækst på 1.023 procent i det seneste regnskab.

- Stigningen skyldes jo helt enkelt at vores resultat i 2017 var lavt. Det er ikke en vækstrate, vi kan præstere hvert år, indrømmer Nordex-direktør Martin Aagaard Pedersen.

- Vi laver ost, og en stor del heraf er mælk. Derfor påvirkes vores resultat, hvis mælkeprisen har markante udsving. I det tilfælde kan vi ikke nå at reagere tilsvarende med prisstigninger og prisfald i markedet.

- Det må ikke forveksles med, at vi ønsker en lav mælkepris, for det er skidt for vores mælkeleverandører. En stabil høj eller en langsomt stigende mælkepris kan være fint for os, da vi således har tid til at sætte prisen op i markedet, påpeger direktøren.

Han fremhæver, at 2017 var et år med svingende mælkepriser, hvilket gik hårdt ud over Nordex-overskuddet, som i det år dalede til 2.9 millioner kroner. I 2018 nåede det så op på 32,5 millioner, svarende til stigningen på 1.023 procent.

Med til at sikre indtjeningsfremgangen i 2018 var et markant mersalg i England. Væksten dér skyldes ifølge Martin Aagaard Pedersen specielt et øget salg til foodservicesegmentet.

- Hvordan er det at have Danmarks største vækst i indtjening?

- Jeg var sådan set slet ikke klar over det. For det første er det ikke vigtigt for mig at sammenligne med andre. For det andet, så er det som nævnt lidt pseudo i og med, at vores indtjening i 2017 var unormalt lav, svarer den nordjyske ostechef.

Han har endnu ikke det fulde overblik over 2019-økonomien hos Nordex, men siger, at "det ser fornuftigt ud".

Og 2020 tør han slet ikke spå om.

- Der kan ske mange ting, som påvirker vores indtjening i positiv eller negativ retning, nævner Martin Aagaard Pedersen.

Tallene i Food Supplys analyse er opdateret med de regnskaber, der var offentligt tilgængelige senest 1. december i år.

At det bliver sværere for de fleste at tjene penge, selv om nogle skummer fløden, ses tydeligt på den gennemsnitlige overskudsgrad, der falder fra 6,2 procent i 2016 til 4,6 procent i det seneste regnskabsår.

Færre end 3 ud af 10 fødevarevirksomheder har en overskudsgrad på over 5 procent, i 2016 var tallet 4 ud af 10.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125