23948sdkhjf

Vilsund Blue har fået et Skype-møde med ministeren

Muslingevirksomheden Vilsund Blue på Mors har nu udsigt til endelig at komme i dialog med fødevareminister Mogens Jensen.

Det fremgår af et svar, ministeriet har sendt til Food Supply, efter at vi har bedt om ministerens kommentar til Vilsund Blues skarpe kritik af hans politik på muslingeområdet. En politik, som ifølge Vilsund Blue-direktør Søren Tjørnelund Mattesen har bragt virksomhedens konservesfabrik på nippet til lukning, fordi der ikke er råvarer nok at få.

- Fiskeri og opdræt af muslinger er et vigtigt erhverv i Danmark, og derfor har vi en muslinge- og østerspolitik, som skal sikre den fortsatte bæredygtige udvikling af muslingefiskeriet og -produktionen. Vilsund Blue har inviteret mig på virksomhedsbesøg, og vi er i gang med at finde en dato, der passer, konstaterer Mogens Jensen i svaret.

- Jeg er altid lydhør over for forslag fra erhvervet, og vi ser løbende på mulighederne for at udvikle fiskeriet i nye områder. Men det er vigtigt, at fiskeriet sker på et bæredygtigt grundlag - blandt andet gennem udarbejdelse af bestandsvurderinger, tilføjer ministeren.

Hos Vilsund Blue oplyser Søren Tjørnelund Mattesen tirsdag eftermiddag, at han netop har modtaget en mail fra Mogens Jensen, hvori ministeren skriver, at han har svært ved at finde tid til at komme til Nykøbing Mors. Han foreslår derfor et virtuelt møde via Skype 10. november, og det tilbud tager Søren Tjørnelund Mattesen imod.

- Det er da en start, konstaterer han.

Søren Tjørnelund Mattesen har i sin kritik af den nuværende muslingepolitik peget på, at Vilsund Blue ikke kan få muslinger nok, blandt andet fordi der er strenge regler for opdræt af muslinger på de såkaldte kulturbanker i Limfjorden.

Til det lyder Mogens Jensens kommentar:

- Vi er i gang med at se på reglerne på muslingeområdet, herunder regler for både opdræt og fiskeri, blandt andet under hensyn til at sikre råvareforsyning gennem den fortsatte udvikling af muslingeproduktionen. Der ses en stigende interesse for udlægning af kulturbanker, og Fiskeristyrelsen er ved at behandle en række ansøgninger om nye kulturbanker. Vi er også ved at udarbejde forslag til en ny forvaltningsmodel for hjertemuslingefiskeriet.

- Vi tager altid hensyn

Et andet af Søren Tjørnelund Mattesens kritikpunkter går på, at danske fiskere ikke må fiske muslinger i Vadehavet. Det bliver der formentlig ikke lavet om på, fremgår det af svaret fra Mogens Jensen:

- I tilfældet med Vadehavet, hvor der er tale om et helt særligt naturområde, mener regeringen, at hensynet til naturen skal vægtes højest. Vadehavet er et unikt naturområde og er udpeget som Unesco verdensarv, skriver han.

Hos Vilsund Blue siger Søren Tjørnelund Mattesen, at det er positivt, at ministeren nu vil i dialog. Direktøren ved på forhånd, at der bliver nok at tale om, blandt andet baseret på Mogens Jensens kommentarer i svaret til Food Supply.

- For eksempel skriver ministeren jo i sit svar, at der skal være tale om bæredygtigt fiskeri, og at hensynet til naturen skal vægtes højest i Vadehavet.

- Men vi tager altid hensyn til naturen. Bæredygtigt fiskeri er et grundvilkår for os, og det kan vi også håndtere i Vadehavet, siger Søren Tjørnelund Mattesen.

- Hvad angår det med, at Fiskeristyrelsen er ved at behandle en række ansøgninger om nye kulturbanker, så kan jeg bare sige, at det er vi helt klar over, konstaterer han med henvisning til sin oprindelige kritik: Nogle af de ansøgninger har været under behandling i mere end et år uden afgørelse.

- Er du optimist før mødet med ministeren?

- Nej, jeg er mindre pessimist, svarer den nordjyske muslingedirektør, hvis virksomhed står for cirka 80 procent af den danske muslingeproduktion.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094