23948sdkhjf

Vilsund Blue tabte 10 millioner: Ramt på tre fronter

Skaldyrsproducenten Vilsund Blue på Mors må notere sig et underskud på 10,8 millioner kroner i regnskabsåret 2019/20 - året før var der et overskud på 3,6 millioner.

Den voldsomme tilbagegang hænger sammen med både coronakrise, manglende råvaretilførsel og faldende salgspriser på eksportmarkederne, konstaterer direktør Søren Tjørnelund Mattesen.

- De faldende salgspriser hænger måske sammen med corona, det er svært at sige. Men i hvert fald er vi blevet ramt på tre fronter på næsten samme tid, fastslår direktøren.

Han peger på, at Vilsund Blue havde købt råvarer ind til lageret i god tid, og at man ikke bare kan fortryde det, når salgspriserne falder. 

Under alle omstændigheder har covid-19 ramt Vilsund Blue, der eksporterer over 90 procent af produktionen til en række lande i Europa.

 - Når restauranter med videre lukker ned på vigtige markeder som Frankrig, Belgien og de sydeuropæiske lande, er det noget, der kan mærkes på salget til grossistledet. Nedlukningen har så givet overskud af varer på markedet, og det har været med til at sætte vores salgspriser under pres, påpeger Søren Tjørnelund Mattesen.

Samtidig har Vilsund Blue altså i løbet af året også haft problemer med at få nok råvarer til sin produktion.

- Det er et problem, vi håber fødevareminister Rasmus Prehn og fiskeriordførerne er klar til at kigge på, hvis vi fortsat skal have en rentabel produktion og eksport af skaldyr i Danmark, siger direktøren.

Regner med "betydeligt bedre" 2020/21

Som følge af råvaremanglen måtte Vilsund Blue i efteråret 2020 fyre 15 medarbejdere, hvoraf ikke alle endnu er fratrådt. Når de er det, vil der være godt 50 ansatte tilbage, fortæller direktøren til Food Supply..

De tilbageværende kan sammen med direktøren glæde sig over, at Vilsund Blue er kommet godt i gang med det nye regnskabsår, hvor Søren Tjørnelund Mattesen forventer et betydeligt bedre resultat.

- Vi plejer at afsætte størstedelen af østers via grossister, der leverer til restauranter. I foråret betød det et stop for salg af østers, men op til nytår havde grossisterne tilpasset sig den nye markedstilstand og afsatte østers til supermarkederne i stedet, påpeger han.

- Råvaretilgangen er stadigvæk stram. Vi er i en situation, hvor vi kan sælge de råvarer, vi får ind. Derfor er det også livsnødvendigt for erhvervet, at politikerne får øjnene op for at sikre tilgangen af råvarer og dermed sikre arbejdspladserne i industrien, fastslår Søren Tjørnelund Mattesen

Han kan under alle omstændigheder finde ro i, at Vilsund Blue har en bomstærk egenkapital på over 92 millioner kroner.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063