23948sdkhjf

Ung ismager erstatter som den første sukker med honning

Det danske ismarked har fået et nyt produkt, som formentlig aldrig er smagt før:

Den 31-årige iværksætter Joachim Kastberg, der ejer virksomheden Kastbergs Gourmet Is, er således som den første producent herhjemme begyndt at lave isen ”Saltet honning”, der ikke indeholder den mindste smule traditionel sukker.

- Der skal et sødestof som sukker i is, fordi det sænker frysepunktet, og uden et sødestof bliver den lige så hård som frosset vand. Honning har de samme egenskaber som sukker, men bare en helt anden smag. Der er andre is, hvor honning er en ingrediens, men så vidt jeg ved, er der ikke andre, der helt har erstattet sukker med honning, fortæller Joachim Kastberg.

Honningen bliver nærmest produceret i virksomhedens baghave i Herning, for Kastbergs får den leveret af en lokal biavler, Mikael Christensen, der driver firmaet Dansk Honning. Han har 200 bigårde, og en af dem står så tæt på isfabrikken, at det kun tager et par minutter for en bi at flyve strækningen.

Kastbergs Gourmet Is har tidligere brugt ungarsk honning som ingrediens i et par andre is, men nu kan virksomheden altså hente resultatet af biernes arbejde meget tættere på.

- Det er megafedt at arbejde med sådan en som Mikael, der bare kan sit håndværk og har arbejdet med det, siden han var barn. Det er det, vi gerne vil; arbejde med lokale råvarer og med folk, der er eksperter inden for deres felt, understreger ismageren.

Hjælp til kokke

Mikael Christensen glæder sig også over samarbejdet, hvor han leverer det, der kaldes skovhonning. Det er en type, som han først er begyndt at udvinde i de seneste år. Den bliver høstet i juni-juli, når skovens træer drypper af saft efter et par meget varme dage.

- Skovhonning er en flydende honning, der har en krydret eftersmag, og den er meget speciel i forhold til andre honninger,siger Mikael Christensen, der er tredje generation i en biavler-slægt.

Kastbergs Gourmet Is sælger sine produkter til restauranter og isboder, men ikke til privatpersoner. Og den nye is er allerede ude hos flere restauranter og ishuse, fortæller Kastberg-direktør Jes Nordentoft.

- Isen er ikke mindst tænkt som en hjælp til kokke, der gerne vil være kreative med desserten, men den kan absolut også sælges i ishuse. Den er lidt sødere end is med sukker, og så skal jeg love for, at man kan smage honningen, siger direktøren.

Joachim Kastberg etablerede sin is-virksomhed i 2012, og den er siden vokset støt, så der nu er 10 ansatte.

Tidligere i år begyndte virksomheden at producere en whisky-is i samarbejde med Stauning Whisky.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078