23948sdkhjf

Fødevarevirksomheder: Afgift vil koste millioner

Fynbo Foods og Nordic Seafood er blandt de fødevarevirksomheder, som nu sætter tal på, hvad en kørselsafgift vil medføre af omkostninger.
Det vil koste de nord- og vestjyske fødevarevirksomheder millioner af kroner, hvis den varslede kørselsafgift indføres fra 2015, som det lige nu er planen.

Det fastslog en række af områdets førende fødevarevirksomheder på et møde, der blev afholdt hos Fynbo Foods i Vrå onsdag.

- Vi kan se frem til ekstra omkostninger på 1,4 mio. kr., hvis taksten fastholdes på de 1,50 kr. pr. kilometer, som det har været fremme. Og det er i øvrigt kun medregnet kørsel på motorveje, lød det fra mødets vært og adm. direktør i Fynbo Foods, Richard Fynbo, som konkluderede, at afgiften ville skade langt mere, end hvad indtægterne måtte gavne staten.

Vil tjene mere på at flytte
Adm. direktør i Tican, Ove Thejls, gentog regnestykket om, at kørselsafgiften vil koste slagteriet 6,3 mio. kr. årligt (heraf de 2,2 mio. kr. alene ved motorvejskørsel), og advarede om, at afgiften vil ramme virksomhederne langt fra København og motorveje ekstra hårdt.

- Vi har aldrig udflaget en eneste arbejdsplads, og vi har heller ikke planer om det. Vi ligger, hvor vi gør, og det bliver vi ved med. Men vores geografiske placering gør, at vi på forhånd er bagud med 1-0, sagde Ove Thejls, som samtidig opfordrede politikerne til at droppe afgifterne og lade finansieringen klare ved at reducere de statslige udgifter.

Alex Jensen, direktør i Nordic Seafood, oplyste, at det vil koste virksomheden omkring 2,2 mio. kr. årligt, hvis kørselsafgiften indføres, og slog til lyd for, at det vil være et statsligt selvmål at gå videre med planen.

- Den her afgift er ikke nogen trussel mod Nordic Seafood, for hvis vi flytter til udlandet, vil vi forbedre vores bundlinje. Men det er ikke det, der er mit ønske. Derfor vil jeg advare mod afgiften, da den er livsfarlig for vores virksomheder i Nordjylland, fastslog direktøren for den i dag japansk ejede seafood-virksomhed.

Læs også: Jyske borgmestre protesterer mod kørselsafgift

Heller ikke Thise-mejerichef Poul Pedersen var begejstret ved udsigten til en ekstra afgift på transport.

- Vi kører i alt 2,7 mio. km. på vejene årligt, så for os handler det om en ekstra udgift på cirka 4 mio. kr., fastslog mejerichefen, som havde taget et Danmarkskort med, så de fremmødte politikere ved selvsyn kunne konstatere, at en kørselsafgift vil ramme geografisk skævt.

Folketingets politikere var på mødet repræsenteret ved Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, samt Venstres ditto i form af Kristian Pihl Lorentzen.

Læs mere: Venstre klar til at droppe transportafgift
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096