Svindel med fødevarer er kommet for at blive - og Danmark bliver også ramt

Klumme: Se lige på realiteterne, skriver konsulent Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

For et par uger siden blev en dansk forretningsmand i London idømt tre års fængsel for svindel med hestekød i forbindelse med den store sag fra 2013.

Ugen inden blev én af de sigtede, en hollænder fra samme sag, anholdt af Interpol, fordi han i årene efter afsløringen er fortsat med at handle med kød fra heste, og ommærke det til oksekød.

Helt skruppelløst har de efter det påståede, i forbindelse med uautoriseret slagtning, bortskåret id-chips fra heste, der ikke er egnede til konsum, og bragt kødet i omsætning som oksekød via mellemhandlere i Belgien. Store pengebeløb og flere luksusbiler blev beslaglagt ved aktionen og 66 personer tilbageholdt. Grådighed er drivkraften bag svindel!

Vi danskere tænker ofte; korruption og snyd - det sker ikke her! Men se lige på realiteterne. Og her tænker jeg ikke på Skat og landbrugspolitik.

Der har været flere domme de seneste år for svindel med fødevarer, særligt slik og sodavand, men også kyllingekød har været involveret i snyd med blandt andet afgifter, moms og skat i Danmark. Desuden er der også afsløret fusk med honning, vin og olivenolie herhjemme.

Selv om vi har et fødevarekontrolsystem vi kan bryste os af i sammenligning med mange andre lande, er Danmark ikke et helle mod svindel med fødevarer.

Meget kan gøres
Hvordan skal man gardere sig mod sådan planlagt snyd og grådig omgåelse af reglerne?

Indrømmet, det er svært og aldrig 100 procent sikkert, men meget kan gøres, for at det ikke er dig og din virksomhed, der bliver snydt.

Kravet til de certificerede virksomheder hedder sårbarhedsanalyse. Og det smitter i øvrigt ofte af på deres underleverandører, der stilles overfor samme krav, uden selv at være certificeret. Analysen af, hvor sårbar forsyningskæden og virksomhedens produktion af fødevarer er, kan være ret uoverskuelig, med mange leverandører og varenumre.

Det kan gøres relativt enkelt ved at bruge en systematisk og repetérbar fremgangsmåde, for eksempel det gratis net-værktøj fra SSAFE.

Teknologisk Institut holder de næste to kurser i sårbarhedsanalyse 20. september i Taastrup og 25.september i Aarhus. Læs mere og tilmeld dig her: Fødevaresvindel
Mere om: Fødevaresvindel


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ny koncernchef i Dagrofa

Tidligere Arla-direktør skal være chef for Dagrofa.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Nyhedsbrev

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Ugens grin: Weekend-arbejde

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Underskud i kageimperium

Selskabet bag blandt andet Dancake og Carletti havde et skuffende 2017.

Ekstremt vejr: Nordjysk gulerodsavler har mistet millioner

En af landets største producenter af gulerødder, Limfjords Danske Rodfrugter i Himmerland, er i knibe på grund af lange perioder med regn og frost

Gea Process Engineering slog egne forventninger

Færch justerer efter Rema 1000s plaststrategi

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Is og sildemadder: Folkemøde-deltagere stopfodres med delikatesser

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Har du ikke tid eller plads til at grille?

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Ny maskine – nye muligheder!

3D-detektionssensor beskytter værdifulde udstillingsgenstande

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Ændring i Mikkelsen Electronics’ bestyrelse

Agromek Student Challenge 2018

Vores dygtige smede i Aalborg producerer hele tiden nye løfteåg.

Hent optagelsen: Cross Docking Webinar

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Ny generation af oliefrie kompressorer sænker energiforbrug og omkostninger i fødevareindustrien

Magnetventiler fra Burkert

Ny trykvagt fra EGE-Elektronik

SMC stadig i førerposition med ny og forbedret præcisionsslæde

Sådan reduceres tidsforbruget for Motion-programmering!

IMA dairy food HAMBA

Udskæring af paté - Salicath ApS

Find din nye medarbejder med garanti

Kunden var bagud med produktionen, så vi kørte ud med det samme

Send til en kollega

0.224