Svindel med fødevarer er kommet for at blive - og Danmark bliver også ramt

Klumme: Se lige på realiteterne, skriver konsulent Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

For et par uger siden blev en dansk forretningsmand i London idømt tre års fængsel for svindel med hestekød i forbindelse med den store sag fra 2013.

Ugen inden blev én af de sigtede, en hollænder fra samme sag, anholdt af Interpol, fordi han i årene efter afsløringen er fortsat med at handle med kød fra heste, og ommærke det til oksekød.

Helt skruppelløst har de efter det påståede, i forbindelse med uautoriseret slagtning, bortskåret id-chips fra heste, der ikke er egnede til konsum, og bragt kødet i omsætning som oksekød via mellemhandlere i Belgien. Store pengebeløb og flere luksusbiler blev beslaglagt ved aktionen og 66 personer tilbageholdt. Grådighed er drivkraften bag svindel!

Vi danskere tænker ofte; korruption og snyd - det sker ikke her! Men se lige på realiteterne. Og her tænker jeg ikke på Skat og landbrugspolitik.

Der har været flere domme de seneste år for svindel med fødevarer, særligt slik og sodavand, men også kyllingekød har været involveret i snyd med blandt andet afgifter, moms og skat i Danmark. Desuden er der også afsløret fusk med honning, vin og olivenolie herhjemme.

Selv om vi har et fødevarekontrolsystem vi kan bryste os af i sammenligning med mange andre lande, er Danmark ikke et helle mod svindel med fødevarer.

Meget kan gøres
Hvordan skal man gardere sig mod sådan planlagt snyd og grådig omgåelse af reglerne?

Indrømmet, det er svært og aldrig 100 procent sikkert, men meget kan gøres, for at det ikke er dig og din virksomhed, der bliver snydt.

Kravet til de certificerede virksomheder hedder sårbarhedsanalyse. Og det smitter i øvrigt ofte af på deres underleverandører, der stilles overfor samme krav, uden selv at være certificeret. Analysen af, hvor sårbar forsyningskæden og virksomhedens produktion af fødevarer er, kan være ret uoverskuelig, med mange leverandører og varenumre.

Det kan gøres relativt enkelt ved at bruge en systematisk og repetérbar fremgangsmåde, for eksempel det gratis net-værktøj fra SSAFE.

Teknologisk Institut holder de næste to kurser i sårbarhedsanalyse 20. september i Taastrup og 25.september i Aarhus. Læs mere og tilmeld dig her: Fødevaresvindel
Mere om: Fødevaresvindel


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Jysk slikfirma bygger nyt for 40 millioner

Candynavia i gang med at få meget mere plads

Salling Group på vej med flere convenience-butikker

Foodservicebranchen vokser videre

1

Ung kvinde vinder Danmarks største talentpris for kokke

Nu er der lanceret 1.000 nye øl i år

Tørke giver lavere udbytte for sukkerfabrik

Nyhedsbrev

Caspers bornholmske flymad er et hit

Online Avis Arkiv

Filet-direktør: Kvoter koster os livet

Jespers Torvekøkken vokser vest for Storebælt

Nyt storkøkken i Aarhus skal være med til at imødekomme efterspørgslen - og brede produkterne ud til flere jyske byer

Bryghus begravet i ansøgninger: 10.000 vil være øl-tester

Den voldsomme interesse for at blive én af blot 25 øl-testere kommer bag på brygmesteren

DTU-direktør: Industrien har brug for mere risikovillig kapital

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Heinz er på vej med Mayochup

Triple A scorer ny kæmpekontrakt

Foodservicebranchen vokser videre

Ugens grin: Den ansvarsfulde medarbejder

Store virksomheder vil i seng med iværksættere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Mere dansk mad på vej til Japan

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sidste chance for at blive TÜV certificeret maskinsikkerhedsekspert (CMSE®)

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Genbrug af tekstilrester

Sprøjtestøbning i hærdeplast & do’s and don’ts, når man agerer på det litauiske marked

Gratis seminar om smart og effektiv datahåndtering hos IDA d. 2/10

Carl Stahl A/S leverer hydraulisk værktøj til AH Industries

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

electronica 2018 - RS Components fokuserer på innovation og inspiration

Lejer til stål- og metalindustrien

Mirit Glas kan levere buet glas i en meget høj kvalitet

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Ny generation af oliefrie kompressorer

Ny økonomichef i Carsten Holm A/S

ABB introducerer ny hurtig, præcis og omkostningseffektiv SCARA robot

ISO 9001 Inspirationsseminar (På dansk og engelsk)

Mød PanPac på FachPack 2018

Flere fordele med den nyeste, IO-Link-kompatible pressostat fra SMC

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Der bliver hver dag samlet mange kædesæt på vores værksteder i hele Danmark.

Så er vinderne af Danish Retail Award 2018 fundet!

Restlager salg!

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Lastbiler er et krævende område både med hensyn til omgivelser og trykluftk...

Lav elafgift skubber på komvertering til varmepumper

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologien

Send til en kollega

0.236