23948sdkhjf

Svindel med fødevarer er kommet for at blive - og Danmark bliver også ramt

Klumme: Se lige på realiteterne, skriver konsulent Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

For et par uger siden blev en dansk forretningsmand i London idømt tre års fængsel for svindel med hestekød i forbindelse med den store sag fra 2013.

Ugen inden blev én af de sigtede, en hollænder fra samme sag, anholdt af Interpol, fordi han i årene efter afsløringen er fortsat med at handle med kød fra heste, og ommærke det til oksekød.

Helt skruppelløst har de efter det påståede, i forbindelse med uautoriseret slagtning, bortskåret id-chips fra heste, der ikke er egnede til konsum, og bragt kødet i omsætning som oksekød via mellemhandlere i Belgien. Store pengebeløb og flere luksusbiler blev beslaglagt ved aktionen og 66 personer tilbageholdt. Grådighed er drivkraften bag svindel!

Vi danskere tænker ofte; korruption og snyd - det sker ikke her! Men se lige på realiteterne. Og her tænker jeg ikke på Skat og landbrugspolitik.

Der har været flere domme de seneste år for svindel med fødevarer, særligt slik og sodavand, men også kyllingekød har været involveret i snyd med blandt andet afgifter, moms og skat i Danmark. Desuden er der også afsløret fusk med honning, vin og olivenolie herhjemme.

Selv om vi har et fødevarekontrolsystem vi kan bryste os af i sammenligning med mange andre lande, er Danmark ikke et helle mod svindel med fødevarer.

Meget kan gøres
Hvordan skal man gardere sig mod sådan planlagt snyd og grådig omgåelse af reglerne?

Indrømmet, det er svært og aldrig 100 procent sikkert, men meget kan gøres, for at det ikke er dig og din virksomhed, der bliver snydt.

Kravet til de certificerede virksomheder hedder sårbarhedsanalyse. Og det smitter i øvrigt ofte af på deres underleverandører, der stilles overfor samme krav, uden selv at være certificeret. Analysen af, hvor sårbar forsyningskæden og virksomhedens produktion af fødevarer er, kan være ret uoverskuelig, med mange leverandører og varenumre.

Det kan gøres relativt enkelt ved at bruge en systematisk og repetérbar fremgangsmåde, for eksempel det gratis net-værktøj fra SSAFE.

Teknologisk Institut holder de næste to kurser i sårbarhedsanalyse 20. september i Taastrup og 25.september i Aarhus. Læs mere og tilmeld dig her: Fødevaresvindel
Mere om: Fødevaresvindel
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fantasinavn: Orkla må alligevel kalde pasta for Grøntsagsbånd

Pastaprodukt er ok, mener klagenævn

Udvidelse: Tican jævner 22 huse med jorden

Fødevarestyrelsen beslaglægger 200 gæs, kalkuner og juleænder

Ny fødevarevideo om innovation

Mammen tæt på nyheder i Klovborg

Varm sommer skæppede godt i Harboes kasse

Nyhedsbrev

Carlsberg samarbejder i undersøgelse af ølkartel

Online Avis Arkiv

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Fik du læst: Nu vil Hanegal til udlandet

Ost: Arla køber stort op i Mellemøsten

Medisterpølse mistænkes for salmonellaudbrud

Økologisk frugt fra udlandet slår rekorder

Tican og SB Pork fusionerer

De to slagterier tjener igen penge efter svære tider

1

Fødevarevirksomheder sætter turbo på emballagerevolutionen

Fremtidens løsninger bliver i høj grad med genanvendte eller nedbrydelige materialer

1

Ny aftale med Japan øger dansk eksport for milliarder

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

Nu vil Daasbjerg sælge andehjerner

Produktet bliver kaldt "A la foie gras"

Fødevarevirksomheder ser på fremtidens madscene

Ny bøfboss: Jeg kan redde 1.000 job

- Jeg bruger sindssygt meget tid på LinkedIn

Karsten Nielsen fra Food from Denmark: Netværk er altafgørende

Se listen: Her er fødevareindustriens største skatteydere

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Naturmælk sætter nye rekorder

DI har fundet midlertidig direktør

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Frysetørret kylling

Dampledning - Kondensat ledning

EffiMat ønsker glædelig jul og godt nytår

Vil du være helt skarp på fremtidens firmware?

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Fibox inspektions-vinduer til montering på alle typer materialer

Robotmarked i vækst kræver dygtige partnere

PanPac ønsker glædelig jul og godt nytår

Eksportnetværk for fødevarevirksomheder

Nyt lift-katalog fra CP

Vault Workshop

Hvilke Siemens softwareversioner benyttes der i dag?

14. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

KTR BoWex Buetandskobling

Glædelig jul og godt nytår

Fair Betalingsfrist - Vi har brug for dig!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Den lige vej til nye medarbejdere ... hvordan?

Bureau Veritas Certification overrækker et akkrediteret ISO14001:2015 certifikat

KL Automatik ansætter endnu en specialist i EPLAN

Når luftfugtigheden er lav, vil der opstå problemer med statisk elektricite...

Glædelig jul fra JEROS A/S

Autodesk Inventor Videregående, workshop

Carsten Petersen fejrer 25 års jubilæum hos EL:CON i Glostrup

Send til en kollega

0.254