Svindel med fødevarer er kommet for at blive - og Danmark bliver også ramt

Klumme: Se lige på realiteterne, skriver konsulent Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

For et par uger siden blev en dansk forretningsmand i London idømt tre års fængsel for svindel med hestekød i forbindelse med den store sag fra 2013.

Ugen inden blev én af de sigtede, en hollænder fra samme sag, anholdt af Interpol, fordi han i årene efter afsløringen er fortsat med at handle med kød fra heste, og ommærke det til oksekød.

Helt skruppelløst har de efter det påståede, i forbindelse med uautoriseret slagtning, bortskåret id-chips fra heste, der ikke er egnede til konsum, og bragt kødet i omsætning som oksekød via mellemhandlere i Belgien. Store pengebeløb og flere luksusbiler blev beslaglagt ved aktionen og 66 personer tilbageholdt. Grådighed er drivkraften bag svindel!

Vi danskere tænker ofte; korruption og snyd - det sker ikke her! Men se lige på realiteterne. Og her tænker jeg ikke på Skat og landbrugspolitik.

Der har været flere domme de seneste år for svindel med fødevarer, særligt slik og sodavand, men også kyllingekød har været involveret i snyd med blandt andet afgifter, moms og skat i Danmark. Desuden er der også afsløret fusk med honning, vin og olivenolie herhjemme.

Selv om vi har et fødevarekontrolsystem vi kan bryste os af i sammenligning med mange andre lande, er Danmark ikke et helle mod svindel med fødevarer.

Meget kan gøres
Hvordan skal man gardere sig mod sådan planlagt snyd og grådig omgåelse af reglerne?

Indrømmet, det er svært og aldrig 100 procent sikkert, men meget kan gøres, for at det ikke er dig og din virksomhed, der bliver snydt.

Kravet til de certificerede virksomheder hedder sårbarhedsanalyse. Og det smitter i øvrigt ofte af på deres underleverandører, der stilles overfor samme krav, uden selv at være certificeret. Analysen af, hvor sårbar forsyningskæden og virksomhedens produktion af fødevarer er, kan være ret uoverskuelig, med mange leverandører og varenumre.

Det kan gøres relativt enkelt ved at bruge en systematisk og repetérbar fremgangsmåde, for eksempel det gratis net-værktøj fra SSAFE.

Teknologisk Institut holder de næste to kurser i sårbarhedsanalyse 20. september i Taastrup og 25.september i Aarhus. Læs mere og tilmeld dig her: Fødevaresvindel
Mere om: Fødevaresvindel


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Food tech: Grib mulighederne i England

Harboe afviste private label-kunder

Hvordan læses en standard?

Efter brand hos Danish Crown: Slagter hurtigt igen

Jensens Bøfhus lancerer bøf-levering til døren

Nyhedsbrev

Stauning Whisky nægter at sælge alt til USA

Hanegal brugte forkert emballage

Hvordan bliver en standard til?

- Vegansk kød vildleder forbrugerne

FødevareDanmark kritiserer, at nyhed fra Naturli' Foods omtales som kød

Skiold baner vejen for vestjysk whisky

Eksporten af danske fødevarer sætter rekord

Øget omsætning, men underskud i Nemlig.com

Online-supermarkedet har stadig sit første overskud til gode

Erhvervspakken åbner nye huller i skattelovgivningen

2

Danmark kan ikke få bugt med sygdomsbakterie i kylling

Skare Food for alvor tilbage på sporet

Arla slutter produktionen på historisk mejeri

Erfaren madproducent får et ekstra køkken

Ejeren af Kirstens Køkken udvider med en ny forpagtning

Nyt destilleri skal allerede udvide

Gourmetrestaurant flytter til ny bydel

1

Masser af fødevarelove er på vej væk

Hvad er en standard?

Naturli' Foods klar med "verdenssensation"

Vegansk hakkekød vækker begejstring

Kaloriemærkede menukort får os til at vælge sundere mad

Specialordre til LP Kolding

Royal Unibrew laver eget mikrobryggeri

Mænd er mest villige til at spise græshopper og larver

Carlsberg åbner nyt lille bryggeri

Ingen gider at købe tidligere slagteri

Norden bliver samlet på Grüne Woche i Berlin

Bassist i verdenskendt band åbner ny restaurant i København

Svaneke Bryghus bliver 100 procent økologisk

Bliv klogere på harske fødevarer

Madvognen ruller sig ud på nyt marked

Slut med buræg i Irmas egne varer

Chr. Hansen skal have ny topchef

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VPD ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

Året der gik for AVN Teknik!

Alexandra Instituttet står bag e-bog om IoT-sikkerhed

Julen varer lige til påske ...

NYT Mobilkøkken med mange muligheder fra Dansk Mobil Køkken

Softwarestyrede Connected Services fremmer digital omstilling

Gravlund Industrigummi udvider i Teknisk Salg

Termokasse med plastindsats er robust og rengøringsvenlig

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Globalt økonomisk momentum

CENTA Transmissioner ønsker alle en glædelig jul og uddeler juledonationer

Slip for uønskede bakterier med CleanBox

Verder Pumper holder Juleferie i uge 52

Fokuser på din kerneforretning - Outsource din elektroniske samhandel

Brandsikre skabe fra DENIOS

Pescatech sælger patenter

Mærknings- og etiketteringsløsninger til hele fødevareindustrien

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Verdens bedste kædeopkorter til dit kædesæt fra Gunnebo

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Stort spring ind i fremtiden

Kemisk hærdet glas - Mirit Glas

Rustfri Gear og motorer

Ny tydeligere mærkning af Bredels pumpeslanger

Nidec på Ajour 2017 - Vi siger tak for sidst!

Send til en kollega

0.212