23948sdkhjf

Hospitalsscanning kan nu rykke ud i fødevarebranchen

Avanceret scanner kigger direkte ind i eksempelvis kødstykker
CT-scanning er nu klar til at sikre kvalitet og øget effektivitet i fødevarebranchen.

Det konstaterer Teknologisk Institut, som på sit Danish Meat Research Institute (DMRI) som de første i verden har udviklet avanceret CT-scanning, kendt fra hospitalerne, til at kunne bruges i fødevareindustrien.

Teknologien gør det muligt at skabe komplette 3D-billeder af indhold og sammensætning af den individuelle fødevare til analyse og videre bearbejdning, oplyser DMRI.

- Slagteribranchen er eksempelvis udfordret af en høj grad af naturlig biologisk variation i råvarerne. Har man et 3D-røntgenbillede af kødet, kan man forarbejde det mere effektivt, og 3D-teknologien kan bane vejen for en højere grad af automatisering, siger DMRI-centerchef Holger Dirac i en pressemeddelelse.

CT-scanneren er udviklet målrettet til brug for kødindustrien. Det er lykkedes for DMRIs teknikere at modificere teknologien, så scanneren kan arbejde meget hurtigere end den tilsvarende teknologi i sundhedsvæsenet. Afhængig af produkternes størrelse kan scanneren analysere op til 600 emner i timen. Samtidig lever den op til de høje sikkerheds- og hygiejnekrav, der er i fødevareindustrien.

Kæmpestore perspektiver
Scanneren kan, ud over på slagterierne, også gavne andre grene af fødevareproduktionen, hvor den kan skabe 3D-analyser af indholdet af for eksempel fisk, ost, frugt og grønt til produktudvikling, kvalitetskontrol og overvågning – uden at påvirke det enkelte produkt.

- Vi ser kæmpestore perspektiver i teknologien. Det svarer lidt til, at man med røntgenøjne kan se ind i for eksempel kødstykkerne og få information om nøjagtigt hvor fedt og knogler er placeret og også selve kødstykkets geometri.

- Derved åbner vi op for et helt nyt niveau af automatisering, så robotter i endnu højere grad kan overtage det fysisk hårde arbejde fra slagteriarbejderen. Robotten vil for eksempel kunne se nøjagtigt hvor i kødet, der skal skæres for at skabe de rigtige produkter af den helt rigtige kvalitet, siger Holger Dirac.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156