Vilsund satser på kvalitet og bæredygtighed

Ny teknologi skal sikre, at Vilsund Blue fortsat kan være med i toppen af markedet for muslinger på verdensplan

Diversitet er efterhånden blevet et nøgleord, når man kigger ned i kølediskene i de danske supermarkeder; takket være globaliseringen er der i dag alverdens råvarer lige ved fingerspidserne, når forbrugerne skal handle.

Den udvikling og efterspørgsel har givet plads til mange nye fødevareproducenter, der er klar til at forkæle danskernes sult efter bæredygtige råvarer, sourcet lige lukt fra vores egen baghave.

Det mærker de blandt andet hos Vilsund Blue, landets største producent af muslinger til konsum. Placeret på den grønne limfjordsø Mors, med den vigtigste kilde til råvarerne hele vejen omkring, har Vilsund Blue dybe rødder i den nordvestjyske muld. Siden den spæde begyndelse i 1986 har virksomheden i dag vokset sig til den største spiller på det danske marked, med 70 medarbejdere beskæftiget på tre fabrikker fordelt over øen.

På fabrikkerne kommer muslingerne enten i net, bliver kogt og frosset eller bearbejdes yderligere til dåse eller glas. Det lyder ligetil, men inden vi når så langt, er der adskillige processer, muslingerne må gennemgå.

Sorteringen automatiseres
Sorteringsarbejdet er en af de tungeste arbejdsbyrder, som Vilsund Blue har i deres produktion; for det er et vilkår, at når man fisker efter muslinger, så får man også alt muligt andet med i nettet. Blåmuslinger, hjertemuslinger, krabber og snegle i en stor pærevælling kommer til fabrikken, og det betyder, at både maskiner og manuelle arbejdere altid er travlt beskæftiget med at sortere de uønskede dele fra.

Nu tegner det dog til, at den arbejdsbyrde bliver betydeligt formindsket, med anskaffelsen af en topmoderne laserscanner, der effektivt kan frasortere fremmedlegemer, siger administrerende direktør for Vilsund Blue, Søren Mattesen.

- På nuværende tidspunkt har vi en røntgen-scanner, der kan frasortere skaller, men som ikke kan kende en musling fra en snegl. Derfor har vi lavet et projekt sammen med vores leverandør, hvor vi får en laserscanner med kamera, siger Søren Mattesen.

Den nye scanner tager billeder af transportbåndet, når fangsten kommer ind, og ser på størrelsen og farven på produktet og kan derfra genkende, om det er en musling, en hjertemusling eller en snegl. Det gør sorteringen uhyre præcis, og er dermed med til at højne kvaliteten og få en bedre udnyttelse uden spild, hvilket selvsagt giver en økonomisk gevinst.

Vilsund Blue har i processen lavet en hel del forsøg - faktisk har scanneren været under udarbejdelse de seneste 15 år.

Det betyder dog ikke, at Vilsund Blue nu vil hvile på laurbærrene, selvom de får et forspring i sammenligning med konkurrenterne.

- Der er ikke andre, der bruger den slags teknologi til muslinger, men maskinen anvendes andre steder til sortering af grøntsager. Det, der er det specielle, er, at vi scanner hvert enkelt lille musling - hvilket vil sige et sted mellem en og to millioner muslinger i timen. Et tempo, hvor det menneskelige øje ikke kan følge med, siger direktøren og tilføjer:

- Vi skal hele tiden blive bedre, og denne her scanner er ikke løsningen på alt, for nu skal vi til at se på nogle andre steder, hvor vi kan gøre tingene bedre. Det er en løbende proces.

Hård konkurrence på omkostninger
Vilsund Blues største konkurrenter er chilenere. Her er lønningerne lavere end i Danmark, og det betyder, at det er på kvaliteten og det bæredygtige aspekt, hvor danskerne skal udmærke sig. Faktisk var Vilsund Blue den første muslingeproducent, der fik MSC certificeringen for bæredygtig fiskeri, og for to år siden begyndte man at producere certificerede økologiske muslinger i form af de såkaldte linemuslinger.

En anden fordel, som Vilsund Blue kan nyde godt af i forhold til andre producenter i Europa, er det kølige klima. Det betyder, at muslingerne i Danmark gyder en smule forskudt i forhold til deres sydligere slægtninge, og dermed kan de danske muslinger i ydersæsonerne leveres i en kvalitet, som andre lande ikke selv kan præstere.

- Vores råvarer er jo direkte påvirket af sæsonen, så derfor er det ikke muligt at opretholde den samme kvalitet i produktet hele året rundt. Derfor har vi også bredt os fra Limfjorden til andre farvande, for eksempel Storebælt og østkysten, både for at sikre mængden af råvarer, så vores produktion kan køre fornuftigt, men også for at sikre den rigtige kvalitet på det rigtige tidspunkt, forklarer Søren Mattesen.

Så der er gode vækstmuligheder for Vilsund Blue, men det får nu ikke den administrerende direktør til at smide den beskedenhed, der normalt hersker på Mors.

- Vi bliver ikke en kæmpe stor virksomhed, men kan vi holde det niveau, vi har nu, så er vi også glade for det, siger Søren Mattesen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kød-direktør er vred efter fupnummer

Himmerlandskød blev misbrugt i nytårsmenuer

Danske fiskere hentede fisk for 3,4 milliarder

Sådan har Daloon optimeret sin produktion

Mindre spild af råvarer, vand og strøm er en del af succesen

Nu ruller det - Daloon inde i massiv vækst

Direktør forventer det bedste resultat i årevis

Nu kan Bilka-tun spores tilbage til kaptajnen

Dansk Supermarked klar med online sporings-system

Minimejeri leverer mælk lynhurtigt

Nyhedsbrev

Pladespecialist satser på fødevareindustri

Bornholm klar med datoer for ny madfestival

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nye energibarer storhittede på messe - på nær én

Mols Organic-direktør vælter sig i nye kunder

Pas på, svindlere: Nyt netværk har kig på jer

Eurofins opretter en netværksgruppe mod fødevaresvindel

Enorm efterspørgsel på danske krabber

Om få år rykker 3D-printeren ind i Michelin-køkkenerne

3D-printere i ethvert restaurantkøkken om få år er slet ikke urealistisk, lyder det fra iværksætter

Boserup og Seier slutter burger-eventyret

Nyt redskab letter mejeriers arbejde

Stor sag om sliksvindel udsat for fjerde gang

Fadøllet flyder i stride strømme

Danskerne har for alvor fået appetit på det

Aarhus-drenge sælger blå vin

Det er sjovt og smager godt, mener de

Lokale fødevareproducenter går sammen

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

1

Klumme: BioFach: Her er de nye trends og økotendenser

Aarhus vil have flere food trucks

Hver fjerde restaurant opgiver af få ny kok i køkkenet

Arla øgede salget med milliarder i 2017

Millionstøtte skal forbedre ældres ernæring

1

Arla klar med nye mælkesmage

Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket

Se listen: Danmark har nu 26 Michelin-restauranter

Plantefarsen sejrer i supermarkederne

Vestjyder vil tænke nyt om fødevarer

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

Rod i Food Supply Magazine

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Sådan laver man Nordens bedste sild

Catering-firmaer klar med nye kalve

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vehco ECO-drive konkurrence reducerer CO2 udledning med 1850 tons

Smed søges!

Inspiration til påskebordet

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Februar nyhedsmail fra KE Fibertec

Skift af stålwire på lastbilkran for kunde

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny sædeventil fra INOXPA.

Lær de grundlæggende funktioner i Nastran In-CAD på kursus d. 13/3

Kreditpolitikkens 10 hovedpunkter

FSMA / PCQI training

Qumec præsenterer nye transportbånd.

Carl Stahl A/S er igen kreditvurderet til AAA-rating

Vidste du, at vi kan være en del af din næste flyrejse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

MK12 til mærkning af blandt andet rustfrit stål giver hurtigere resultater!

Hvordan får jeg drømmejobbet?

Opgradering til industrikøkkenvaske

ROB-EX Brugerdag – dagen indfrier mine forventninger hver gang

Vi hjælper dig i mål ved jeres næste messedeltagelse - kontakt Expression ApS på 61653597

B&R præsenterer fleksibelt transportsystem på Hannover Messe

Ajcon bygger nyt frostlager i Esbjerg

Dit udlandsstudie er ikke nødvendigvis en smutvej ind på arbejdsmarkedet

Det ikke kun på land vi støber wiresko…

Stål eller Polycarbonat? Hvad ville du vælge?

Send til en kollega

0.467