Vilsund satser på kvalitet og bæredygtighed

Ny teknologi skal sikre, at Vilsund Blue fortsat kan være med i toppen af markedet for muslinger på verdensplan

Diversitet er efterhånden blevet et nøgleord, når man kigger ned i kølediskene i de danske supermarkeder; takket være globaliseringen er der i dag alverdens råvarer lige ved fingerspidserne, når forbrugerne skal handle.

Den udvikling og efterspørgsel har givet plads til mange nye fødevareproducenter, der er klar til at forkæle danskernes sult efter bæredygtige råvarer, sourcet lige lukt fra vores egen baghave.

Det mærker de blandt andet hos Vilsund Blue, landets største producent af muslinger til konsum. Placeret på den grønne limfjordsø Mors, med den vigtigste kilde til råvarerne hele vejen omkring, har Vilsund Blue dybe rødder i den nordvestjyske muld. Siden den spæde begyndelse i 1986 har virksomheden i dag vokset sig til den største spiller på det danske marked, med 70 medarbejdere beskæftiget på tre fabrikker fordelt over øen.

På fabrikkerne kommer muslingerne enten i net, bliver kogt og frosset eller bearbejdes yderligere til dåse eller glas. Det lyder ligetil, men inden vi når så langt, er der adskillige processer, muslingerne må gennemgå.

Sorteringen automatiseres
Sorteringsarbejdet er en af de tungeste arbejdsbyrder, som Vilsund Blue har i deres produktion; for det er et vilkår, at når man fisker efter muslinger, så får man også alt muligt andet med i nettet. Blåmuslinger, hjertemuslinger, krabber og snegle i en stor pærevælling kommer til fabrikken, og det betyder, at både maskiner og manuelle arbejdere altid er travlt beskæftiget med at sortere de uønskede dele fra.

Nu tegner det dog til, at den arbejdsbyrde bliver betydeligt formindsket, med anskaffelsen af en topmoderne laserscanner, der effektivt kan frasortere fremmedlegemer, siger administrerende direktør for Vilsund Blue, Søren Mattesen.

- På nuværende tidspunkt har vi en røntgen-scanner, der kan frasortere skaller, men som ikke kan kende en musling fra en snegl. Derfor har vi lavet et projekt sammen med vores leverandør, hvor vi får en laserscanner med kamera, siger Søren Mattesen.

Den nye scanner tager billeder af transportbåndet, når fangsten kommer ind, og ser på størrelsen og farven på produktet og kan derfra genkende, om det er en musling, en hjertemusling eller en snegl. Det gør sorteringen uhyre præcis, og er dermed med til at højne kvaliteten og få en bedre udnyttelse uden spild, hvilket selvsagt giver en økonomisk gevinst.

Vilsund Blue har i processen lavet en hel del forsøg - faktisk har scanneren været under udarbejdelse de seneste 15 år.

Det betyder dog ikke, at Vilsund Blue nu vil hvile på laurbærrene, selvom de får et forspring i sammenligning med konkurrenterne.

- Der er ikke andre, der bruger den slags teknologi til muslinger, men maskinen anvendes andre steder til sortering af grøntsager. Det, der er det specielle, er, at vi scanner hvert enkelt lille musling - hvilket vil sige et sted mellem en og to millioner muslinger i timen. Et tempo, hvor det menneskelige øje ikke kan følge med, siger direktøren og tilføjer:

- Vi skal hele tiden blive bedre, og denne her scanner er ikke løsningen på alt, for nu skal vi til at se på nogle andre steder, hvor vi kan gøre tingene bedre. Det er en løbende proces.

Hård konkurrence på omkostninger
Vilsund Blues største konkurrenter er chilenere. Her er lønningerne lavere end i Danmark, og det betyder, at det er på kvaliteten og det bæredygtige aspekt, hvor danskerne skal udmærke sig. Faktisk var Vilsund Blue den første muslingeproducent, der fik MSC certificeringen for bæredygtig fiskeri, og for to år siden begyndte man at producere certificerede økologiske muslinger i form af de såkaldte linemuslinger.

En anden fordel, som Vilsund Blue kan nyde godt af i forhold til andre producenter i Europa, er det kølige klima. Det betyder, at muslingerne i Danmark gyder en smule forskudt i forhold til deres sydligere slægtninge, og dermed kan de danske muslinger i ydersæsonerne leveres i en kvalitet, som andre lande ikke selv kan præstere.

- Vores råvarer er jo direkte påvirket af sæsonen, så derfor er det ikke muligt at opretholde den samme kvalitet i produktet hele året rundt. Derfor har vi også bredt os fra Limfjorden til andre farvande, for eksempel Storebælt og østkysten, både for at sikre mængden af råvarer, så vores produktion kan køre fornuftigt, men også for at sikre den rigtige kvalitet på det rigtige tidspunkt, forklarer Søren Mattesen.

Så der er gode vækstmuligheder for Vilsund Blue, men det får nu ikke den administrerende direktør til at smide den beskedenhed, der normalt hersker på Mors.

- Vi bliver ikke en kæmpe stor virksomhed, men kan vi holde det niveau, vi har nu, så er vi også glade for det, siger Søren Mattesen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Mosteri har mistet hele kapitalen

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

Rejsegilde: Carlsberg støbte bajere ned i fundamentet

Nyt hovedsæde bliver 15.585 kvadratmeter stort og forbindes direkte til Carlsberg Laboratorium under jorden

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Fisker scorede kassen på populære sild

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Nyhedsbrev

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Østjyske orm og gærflager på Folkemødet

For fulde huse inviterede de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus til debat på Folkemødet om udvikling af fremtidens fødevareløsninger

Slagterikoncern bløder i 2017-regnskab

Hård konkurrence har presset priserne og efterlader gigant med underskud

Ugens grin: Weekend-arbejde

Klumme: Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Smartbake opruster med køb af øko-producent

Bagerikoncernen får med opkøbet en stor bid af markedet for økologisk brød til københavnske hoteller, restauranter og cateringvirksomheder

Kongsbak satser på Hanstholm

Firmaet Jacob Kongsbak Lassen flytter sin produktion af røget fisk fra Malmø til Hanstholm snarest

Coop skaber internationalt kaffebrand

En ny kaffe af ekstra høj kvalitet, produceret med stort ansvarlighedsaspekt har givet ordrer til Coops afrikanske risteri fra blandt andet USA, Kina og Holland

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Publikumsrekord på Ølfestival 2018

Nu risikerer 35.000 virksomheder tvangsopløsning

Danmark må beholde særregel om mindre nitrit i kødpålæg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sommerudflugt til Egeskov Slot

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Sommerferien står for døren!

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Ny medarbejder hos norm-teknik

Ejner Hessel A/S og deres valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat™

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi har været

Eksporter intelligente 3D-modeller til Revit fra Inventor, Solidworks og CREO.

Vil du udvide dit salg til drikke- og fødevareindustrien i Indien?

Svejsehuset A/S giver ordet “svejserobot” en helt ny betydning!

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af lodderøg hos Nordic Power Converters

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Se mere om én af de seneste kraner vi har leveret - denne gang med en unik eltalje

Et stærkt samspil mellem produkt og teknologi

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Garanteret tør trykluft

Interne varenumre - er det et problem?

Har du ikke tid eller plads til at grille?

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Automationsdag et hit

Fibox A/S præsenterer profil video

Send til en kollega

0.266