Vilsund satser på kvalitet og bæredygtighed

Ny teknologi skal sikre, at Vilsund Blue fortsat kan være med i toppen af markedet for muslinger på verdensplan

Diversitet er efterhånden blevet et nøgleord, når man kigger ned i kølediskene i de danske supermarkeder; takket være globaliseringen er der i dag alverdens råvarer lige ved fingerspidserne, når forbrugerne skal handle.

Den udvikling og efterspørgsel har givet plads til mange nye fødevareproducenter, der er klar til at forkæle danskernes sult efter bæredygtige råvarer, sourcet lige lukt fra vores egen baghave.

Det mærker de blandt andet hos Vilsund Blue, landets største producent af muslinger til konsum. Placeret på den grønne limfjordsø Mors, med den vigtigste kilde til råvarerne hele vejen omkring, har Vilsund Blue dybe rødder i den nordvestjyske muld. Siden den spæde begyndelse i 1986 har virksomheden i dag vokset sig til den største spiller på det danske marked, med 70 medarbejdere beskæftiget på tre fabrikker fordelt over øen.

På fabrikkerne kommer muslingerne enten i net, bliver kogt og frosset eller bearbejdes yderligere til dåse eller glas. Det lyder ligetil, men inden vi når så langt, er der adskillige processer, muslingerne må gennemgå.

Sorteringen automatiseres
Sorteringsarbejdet er en af de tungeste arbejdsbyrder, som Vilsund Blue har i deres produktion; for det er et vilkår, at når man fisker efter muslinger, så får man også alt muligt andet med i nettet. Blåmuslinger, hjertemuslinger, krabber og snegle i en stor pærevælling kommer til fabrikken, og det betyder, at både maskiner og manuelle arbejdere altid er travlt beskæftiget med at sortere de uønskede dele fra.

Nu tegner det dog til, at den arbejdsbyrde bliver betydeligt formindsket, med anskaffelsen af en topmoderne laserscanner, der effektivt kan frasortere fremmedlegemer, siger administrerende direktør for Vilsund Blue, Søren Mattesen.

- På nuværende tidspunkt har vi en røntgen-scanner, der kan frasortere skaller, men som ikke kan kende en musling fra en snegl. Derfor har vi lavet et projekt sammen med vores leverandør, hvor vi får en laserscanner med kamera, siger Søren Mattesen.

Den nye scanner tager billeder af transportbåndet, når fangsten kommer ind, og ser på størrelsen og farven på produktet og kan derfra genkende, om det er en musling, en hjertemusling eller en snegl. Det gør sorteringen uhyre præcis, og er dermed med til at højne kvaliteten og få en bedre udnyttelse uden spild, hvilket selvsagt giver en økonomisk gevinst.

Vilsund Blue har i processen lavet en hel del forsøg - faktisk har scanneren været under udarbejdelse de seneste 15 år.

Det betyder dog ikke, at Vilsund Blue nu vil hvile på laurbærrene, selvom de får et forspring i sammenligning med konkurrenterne.

- Der er ikke andre, der bruger den slags teknologi til muslinger, men maskinen anvendes andre steder til sortering af grøntsager. Det, der er det specielle, er, at vi scanner hvert enkelt lille musling - hvilket vil sige et sted mellem en og to millioner muslinger i timen. Et tempo, hvor det menneskelige øje ikke kan følge med, siger direktøren og tilføjer:

- Vi skal hele tiden blive bedre, og denne her scanner er ikke løsningen på alt, for nu skal vi til at se på nogle andre steder, hvor vi kan gøre tingene bedre. Det er en løbende proces.

Hård konkurrence på omkostninger
Vilsund Blues største konkurrenter er chilenere. Her er lønningerne lavere end i Danmark, og det betyder, at det er på kvaliteten og det bæredygtige aspekt, hvor danskerne skal udmærke sig. Faktisk var Vilsund Blue den første muslingeproducent, der fik MSC certificeringen for bæredygtig fiskeri, og for to år siden begyndte man at producere certificerede økologiske muslinger i form af de såkaldte linemuslinger.

En anden fordel, som Vilsund Blue kan nyde godt af i forhold til andre producenter i Europa, er det kølige klima. Det betyder, at muslingerne i Danmark gyder en smule forskudt i forhold til deres sydligere slægtninge, og dermed kan de danske muslinger i ydersæsonerne leveres i en kvalitet, som andre lande ikke selv kan præstere.

- Vores råvarer er jo direkte påvirket af sæsonen, så derfor er det ikke muligt at opretholde den samme kvalitet i produktet hele året rundt. Derfor har vi også bredt os fra Limfjorden til andre farvande, for eksempel Storebælt og østkysten, både for at sikre mængden af råvarer, så vores produktion kan køre fornuftigt, men også for at sikre den rigtige kvalitet på det rigtige tidspunkt, forklarer Søren Mattesen.

Så der er gode vækstmuligheder for Vilsund Blue, men det får nu ikke den administrerende direktør til at smide den beskedenhed, der normalt hersker på Mors.

- Vi bliver ikke en kæmpe stor virksomhed, men kan vi holde det niveau, vi har nu, så er vi også glade for det, siger Søren Mattesen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

FF Skagen køber sildeproducent

Køber aktierne i Skagerak Pelagic af Skagerak Group

Aalborg Streetfood leder efter nye madsteder

Ung, dansk kok næsten til tops ved VM

Vækst i alle landsdele

Ind og ud af branchens ledelser i uge 42

Regeringen vil fjerne bøvlede regler for erhvervslivet

EU beskytter nu den mest danske af alle oste

Dårligt spinatår trækker regnskabet ned

Ny fabrik skal sende mælkepulver fra Hundested til Kina

Flere spisemuslinger kan være et miljøproblem

Varmt vand og krydderolie skal reducere madspild

Stifter af vinfirma konkurs

Intech lukkede aftaler på DanFish

Øl med rav, havtorn og hyben giver initiativpris til Thisted Bryghus

Michael Laudrups vinbiks øger resultat trods tab på kunder

Kinesere så på øl på Vestfyen

Lokale varer: Bagere får nye muligheder

Nyt samarbejde skal vinde forbrugernes gunst

Kunstner bliver restauratør igen

Leder efter madleverandør til 1.200 gymnasieelever

Dansk chokolade kåret til verdens bedste

Nu skal landets bedste take away-restaurant kåres

Nyt rådhuskøkken: Kontrasten er slående

1

Centralkøkken bruger 280.000 kroner på ny kæmpegryde

Midtjylland skriger på folk til restaurationsbranchen

Hjælp på vej: Flere bliver uddannet kok

52 Danish Crown-medarbejdere nedlægger arbejdet

Salat får folk til at kaste op

Sanovo skal banke hul i japanske æg

Nyt skattetjek af små og mellemstore virksomheder

DTU sætter sig helt sikkert på fødevarepris

Eksport: Oksekød og ingredienser kan blive stort i Japan

Virksomheder får mange flere påbud om ligestilling

Fiskedirektør har kronprinsen som rejsemakker i Japan

73.000 arbejdsulykker ikke anmeldt af arbejdsgiverne

Leverandørskifte styrker fynsk identitet

Viborg Streetfood satser på musik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Alt i instrumentering og slanger med fødevaregodkendelser og certifikater

Oplev Carsten Videcrantz fra Cisco Denmark på EOT: "Living in a Digital World"

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

God kundeservice og gratis strøm om natten

Stemningsvideo - AxFlow på HI messen

JUMO Sikkerhedstemperaturbegrænsere og –vagte

Ny serie af kompakte cylindre i rustfrit stål (316L)

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Tag med på akvakultur delegationstur til Iran d. 12.-14. november 2017

Mød Jacob Hübertz på EOT og bliv klogere på hvordan Vækstfonden støtter op om innovation og startups

Revit & AutoCAD - onsdags tips med Bjørg! Gratis Inspiration

Læs her og forøg dine chancer for at få ønskejobbet serveret!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

IO-Link fra Balluff

Rustfrit stål og dets betydning i den pneumatiske automatisering

Ara-El anbefaler PXN12C / DXN25C / DXN37C

Massivt fald i investeringerne i britisk bilproduktion

Stort udvalg i lagerreoler fra DENIOS!

Give Elementer har travlt med at levere lejeplader

RS Components introducerer innovative Fluke el-testere til brug under trang...

Få dit eget trykluftkompendium hos Granzow!

Dencon Foods - Higher level certificering

Luftpudefyld fra ALBE Emballage

Lynhurtig produktion og levering fra Kina

Send til en kollega

0.268