Vilsund satser på kvalitet og bæredygtighed

Ny teknologi skal sikre, at Vilsund Blue fortsat kan være med i toppen af markedet for muslinger på verdensplan

Diversitet er efterhånden blevet et nøgleord, når man kigger ned i kølediskene i de danske supermarkeder; takket være globaliseringen er der i dag alverdens råvarer lige ved fingerspidserne, når forbrugerne skal handle.

Den udvikling og efterspørgsel har givet plads til mange nye fødevareproducenter, der er klar til at forkæle danskernes sult efter bæredygtige råvarer, sourcet lige lukt fra vores egen baghave.

Det mærker de blandt andet hos Vilsund Blue, landets største producent af muslinger til konsum. Placeret på den grønne limfjordsø Mors, med den vigtigste kilde til råvarerne hele vejen omkring, har Vilsund Blue dybe rødder i den nordvestjyske muld. Siden den spæde begyndelse i 1986 har virksomheden i dag vokset sig til den største spiller på det danske marked, med 70 medarbejdere beskæftiget på tre fabrikker fordelt over øen.

På fabrikkerne kommer muslingerne enten i net, bliver kogt og frosset eller bearbejdes yderligere til dåse eller glas. Det lyder ligetil, men inden vi når så langt, er der adskillige processer, muslingerne må gennemgå.

Sorteringen automatiseres
Sorteringsarbejdet er en af de tungeste arbejdsbyrder, som Vilsund Blue har i deres produktion; for det er et vilkår, at når man fisker efter muslinger, så får man også alt muligt andet med i nettet. Blåmuslinger, hjertemuslinger, krabber og snegle i en stor pærevælling kommer til fabrikken, og det betyder, at både maskiner og manuelle arbejdere altid er travlt beskæftiget med at sortere de uønskede dele fra.

Nu tegner det dog til, at den arbejdsbyrde bliver betydeligt formindsket, med anskaffelsen af en topmoderne laserscanner, der effektivt kan frasortere fremmedlegemer, siger administrerende direktør for Vilsund Blue, Søren Mattesen.

- På nuværende tidspunkt har vi en røntgen-scanner, der kan frasortere skaller, men som ikke kan kende en musling fra en snegl. Derfor har vi lavet et projekt sammen med vores leverandør, hvor vi får en laserscanner med kamera, siger Søren Mattesen.

Den nye scanner tager billeder af transportbåndet, når fangsten kommer ind, og ser på størrelsen og farven på produktet og kan derfra genkende, om det er en musling, en hjertemusling eller en snegl. Det gør sorteringen uhyre præcis, og er dermed med til at højne kvaliteten og få en bedre udnyttelse uden spild, hvilket selvsagt giver en økonomisk gevinst.

Vilsund Blue har i processen lavet en hel del forsøg - faktisk har scanneren været under udarbejdelse de seneste 15 år.

Det betyder dog ikke, at Vilsund Blue nu vil hvile på laurbærrene, selvom de får et forspring i sammenligning med konkurrenterne.

- Der er ikke andre, der bruger den slags teknologi til muslinger, men maskinen anvendes andre steder til sortering af grøntsager. Det, der er det specielle, er, at vi scanner hvert enkelt lille musling - hvilket vil sige et sted mellem en og to millioner muslinger i timen. Et tempo, hvor det menneskelige øje ikke kan følge med, siger direktøren og tilføjer:

- Vi skal hele tiden blive bedre, og denne her scanner er ikke løsningen på alt, for nu skal vi til at se på nogle andre steder, hvor vi kan gøre tingene bedre. Det er en løbende proces.

Hård konkurrence på omkostninger
Vilsund Blues største konkurrenter er chilenere. Her er lønningerne lavere end i Danmark, og det betyder, at det er på kvaliteten og det bæredygtige aspekt, hvor danskerne skal udmærke sig. Faktisk var Vilsund Blue den første muslingeproducent, der fik MSC certificeringen for bæredygtig fiskeri, og for to år siden begyndte man at producere certificerede økologiske muslinger i form af de såkaldte linemuslinger.

En anden fordel, som Vilsund Blue kan nyde godt af i forhold til andre producenter i Europa, er det kølige klima. Det betyder, at muslingerne i Danmark gyder en smule forskudt i forhold til deres sydligere slægtninge, og dermed kan de danske muslinger i ydersæsonerne leveres i en kvalitet, som andre lande ikke selv kan præstere.

- Vores råvarer er jo direkte påvirket af sæsonen, så derfor er det ikke muligt at opretholde den samme kvalitet i produktet hele året rundt. Derfor har vi også bredt os fra Limfjorden til andre farvande, for eksempel Storebælt og østkysten, både for at sikre mængden af råvarer, så vores produktion kan køre fornuftigt, men også for at sikre den rigtige kvalitet på det rigtige tidspunkt, forklarer Søren Mattesen.

Så der er gode vækstmuligheder for Vilsund Blue, men det får nu ikke den administrerende direktør til at smide den beskedenhed, der normalt hersker på Mors.

- Vi bliver ikke en kæmpe stor virksomhed, men kan vi holde det niveau, vi har nu, så er vi også glade for det, siger Søren Mattesen.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Jensens Bøfhus lancerer bøf-levering til døren

Harboe afviste private label-kunder

Hanegal brugte forkert emballage

Efter brand hos Danish Crown: Slagter hurtigt igen

Stauning Whisky nægter at sælge alt til USA

- Vegansk kød vildleder forbrugerne

FødevareDanmark kritiserer, at nyhed fra Naturli' Foods omtales som kød

Nyhedsbrev

Hvordan bliver en standard til?

Skiold baner vejen for vestjysk whisky

Eksporten af danske fødevarer sætter rekord

Øget omsætning, men underskud i Nemlig.com

Online-supermarkedet har stadig sit første overskud til gode

Erhvervspakken åbner nye huller i skattelovgivningen

1

Danmark kan ikke få bugt med sygdomsbakterie i kylling

Arla slutter produktionen på historisk mejeri

Skare Food for alvor tilbage på sporet

Nyt destilleri skal allerede udvide

Naturli' Foods klar med "verdenssensation"

Vegansk hakkekød vækker begejstring

Erfaren madproducent får et ekstra køkken

Ejeren af Kirstens Køkken udvider med en ny forpagtning

Hvad er en standard?

Gourmetrestaurant flytter til ny bydel

1

Masser af fødevarelove er på vej væk

Kaloriemærkede menukort får os til at vælge sundere mad

1

Sygehuskøkkener ser vidt forskelligt på økologi

Her er de: Deltagerne i Årets Kok og Årets Tjener

Specialordre til LP Kolding

Royal Unibrew laver eget mikrobryggeri

Mænd er mest villige til at spise græshopper og larver

Carlsberg åbner nyt lille bryggeri

Ingen gider at købe tidligere slagteri

Norden bliver samlet på Grüne Woche i Berlin

Svaneke Bryghus bliver 100 procent økologisk

Bassist i verdenskendt band åbner ny restaurant i København

Bliv klogere på harske fødevarer

Madvognen ruller sig ud på nyt marked

Slut med buræg i Irmas egne varer

Chr. Hansen skal have ny topchef

Også Vejle kommer på street food-kortet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Softwarestyrede Connected Services fremmer digital omstilling

Gravlund Industrigummi udvider i Teknisk Salg

Termokasse med plastindsats er robust og rengøringsvenlig

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Globalt økonomisk momentum

CENTA Transmissioner ønsker alle en glædelig jul og uddeler juledonationer

Slip for uønskede bakterier med CleanBox

Verder Pumper holder Juleferie i uge 52

Fokuser på din kerneforretning - Outsource din elektroniske samhandel

Brandsikre skabe fra DENIOS

Pescatech sælger patenter

Mærknings- og etiketteringsløsninger til hele fødevareindustrien

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Verdens bedste kædeopkorter til dit kædesæt fra Gunnebo

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Stort spring ind i fremtiden

Kemisk hærdet glas - Mirit Glas

Rustfri Gear og motorer

Ny tydeligere mærkning af Bredels pumpeslanger

Nidec på Ajour 2017 - Vi siger tak for sidst!

Hold beskidt vand "rent" med UV og cirkulation

Donationer forhindrer spild og gør en forskel, der kan mærkes i juletiden

Synflex A/S styrker salget

Fleksibilitet er nøglen til rekrutteringssucces!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Send til en kollega

0.208