23948sdkhjf

Discountvarer fortrænger kvalitets-produkter i dansk eksport

Produktionsomkostninger flytter produktion af højpris-produkter til udlandet konkluderer DI Fødevarer i ny undersøgelse
Hvor højpris-produkter i 2006 udgjorde 36,8 procent af den danske fødevareeksport, var tallet faldet til 24,6 procent i 2009. I samme periode er eksporten af billigere, maskinproducerede varer steget.

Lønniveauet, som ligger markant over nabolandene, udpeges som en hovedårsag til udskibningen af den tidskrævende kvalitetsproduktion. I England er lønningerne således 50-60 procent over det danske. Det er nabolande, hvor kvalitet og fødevaresikkerhed er på højde med den danske, som de danske arbejdspladser flyttes til.

- Ofte er der brugt ekstra tid på at kæle for de dyreste produkter, og tid koster dyrt i Danmark. År for år er afstanden vokset mellem de danske lønninger og lønningerne i nabolandene. Vi har også fabrikker i Tyskland og Sverige, og det er logisk, at vi udflager de arbejdsopgaver, der kræver en ekstra arbejdsindsats, forklarer adm. direktør i Tulip Food Company, Flemming Enevoldsen til JP.

Salget af dyre varer er på samme niveau som tidligere
I Danish Crown har man også imødegået konkurrencen fra tyske slagterier ved at flytte produktionen til udlandet. Det har dog ikke påvirket omfanget af produktionen af højpris-produkter.

- 84 pct. af al forædling i koncernen er i dag placeret i udlandet. Samlet set sælger vi ikke færre højpris-produkter. Vi har bare flyttet produktionen af disse varer til udlandet for at undgå de høje danske omkostninger og samtidig komme tættere på forbrugerne, forklarer Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown.

Forbrugernes vaner ligger bag
De danske forbrugere går ikke i samme grad som tidligere op i hvor fødevarerne er produceret. Dermed fjernes en af bremserne for forbruget af importerede fødevarer, samtidig med at det forstærker tendenser med udflytning af produktionen.

- Tidligere var der en barriere ved grænserne. Forbrugerne foretrak i udpræget grad fødevarer, der var fremstillet lokalt. Sådan er det ikke længere. Forbrugerne accepterer i højere og højere grad importerede fødevarer, hvilket betyder, at industrien frit kan placere produktionen, hvor det er mest hensigtsmæssigt, vurderer Flemming Enevoldsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109