Sådan har Daloon optimeret sin produktion

| Af Klaus Hansen | Tip redaktionen om en historie

Mindre spild af råvarer, vand og strøm er en del af succesen

Heldigvis har Daloon et godt og effektivt produktionsapparat, og det er nok grunden til, at virksomheden stadig ligger i Danmark og producerer sine mange produktvarianter.

Ofte er det set, at ineffektive danske virksomheder lukker og slukker i Danmark og starter produktionen op i andre lande, hvor produktionsomkostningerne er meget lavere. De ansatte på Daloon var da også noget nervøse, da de for godt to år siden blev overtaget af hollandske Izico Food Group. Mange frygtede nedskæringer og omstruktureringer og worst-case var, at hele produktionen blev flyttet til udlandet.

Men da de nyere ejere konstaterede, at produktionen hos Daloon var særdeles omkostningseffektiv, så valgte hollænderne i stedet at investere yderligere i Daloon og øge produktionen på fabrikken i Nyborg.

Hvad er det så, Daloon har gjort for at have en så toptrimmet og rentabel produktionen? Food Supply Magazine har gennemgået produktionen og de mange optimeringstiltag med Daloons plant manager Jens Kjær, som gerne fortæller om de mange tiltag.

- Når det drejer sig om produktionen, så har vi haft fokus på at mindske produkternes overvægt, det vil sige give away. Ligeledes har vi kigget på el- og vandforbruget, hvor der også har været meget at spare. Ud over dette har Daloon også haft fokus på at minimere produktspild over alt i fabrikken, fortæller Jens Kjær om de helt overordnede tanker.

Give away skal mindskes 
Daloon havde tidligere indstillet deres maskiner til at køre med et relativt højt give away. Man ville være på den sikre side og ikke risikere at køre med undervægt på produkterne. Men det er faktisk muligt at indstille maskinerne, så de har et minimalt give away.

- Det handler om at få medarbejderne med på ideen og motiveret til at mindske give away. Det er vigtigt, at medarbejderne justerer maskinernes indstillingsparametre korrekt, så de kører med en meget lille overvægt, så give away bliver så minimal som muligt, forklarer fabrikschefen.

En korrekt indstillet og fintunet maskiner kører helt uden undervægt og med en meget lille overvægt. Hvis varen er undervægtig, så vil checkvejeren kassere produktet, og det giver naturligvis et uønsket spild. Ved at fokusere på at optimere på produkternes vægt har Daloon fået give away helt ned på 1,1 til 1,2 procent.

Store vandbesparelser 
Daloon bruger tonsvis af bønnespirer hver dag - og har da også deres egen lille bønnespirefabrik, der bruger masser af vand. Hertil kommer at rengøring, hvor der typisk anvendes spuling også er særdeles vandkrævende. Men med fokus på vandforbruget har det været muligt at reducere vandmængderne betydeligt.

Som et eksempel på at spare på vandet kan det nævnes, at Daloon netop har indkøbt en stor industriopvaskemaskine fra den danske virksomhed Jeros. Den nye opvaskemaskine bruges til opvask af alle løsdele. Tidligere stod personalet og spulede disse løsdele, men opvaskemaskinen klarer opvasken med et meget mindre vandforbrug, og opvasken tager kun fem-seks minutter.

- Generelt har det ikke været svært at spare på vandet. Vi har simpelthen sagt til alle vore medarbejdere, at I skal gøre præcis som derhjemme. Det vil sige tænk jer om og spar på vandet, så meget som I kan. Vand er en dyr ressource, så derfor skal vi ikke bruge mere end højst nødvendigt, også her på fabrikken, siger Jens Kjær og fortsætter:

- Indtil videre har vi sparet cirka 25 procent af vores vandforbrug, og da vi bruger rigtig meget vand, så er det mange kubikmeter, som vi har sparet.

Strømforbruget er minimeret 
På elsiden har Daloon også arbejdet hårdt på at spare på strømmen. Det er primært sket ved at investere i nye energivenlige kondensatorer, kompressorer og motorer. Det er klart, at en virksomhed som Daloon, der udelukkende producerer frostvarer har et massivt strømforbrug, og det kan med fordel reduceres.

Daloons strømleverandør, Ørsted (det tidligere Dong), har været med i arbejdet med at reducere elforbruget. Ørsted har rådgivet Daloon om, hvordan der bedst kunne spares på strømmen, ligeledes har Ørsted hjulpet med til at få statstilskud til de investeringer, der skulle foretages for at reducere strømforbruget. For hver kilowatt, der spares, så udbetaler staten et vist beløb i tilskud til investeringen.

- Vi regner med at have sparet cirka 10 procent af vort strømforbrug ved disse investeringer, og det er penge, der hurtigt tjener sig hjem igen, fortæller Jens Kjær.

De mange besparelser på vand og el mindsker naturligvis Daloons produktionsomkostninger, men giver også virksomheden en mere grøn profil og medvirker samtidig til at mindske C02-udslippet. Initiativer der viser, at Daloon lægger vægt på CSR og går ind for en ansvarlig og bæredygtig fødevareproduktion, med et ønske om at bevare vores drikkevandsressourcer og belaste miljøet så lidt som muligt.

Automation, automation, automation 
Daloon har satset meget på automation, og det er også en klar årsag til den høje produktionseffektivitet. En rundtur på fabrikken viser, at næsten hele produktionen er automatiseret og foregår med et minimum af ansatte. De få ansatte overvåger processerne og griber ind, hvis der opstår problemer eller flaskehalse i produktionen.

Al pakning af de færdige produkter foregår ved hjælp af robotter. Der er tale om pick-and-place-robotter, der dels pakker varerne ned i salgskartonerne og dels pakker salgskartonerne ned i de velkendte brune papkasser. Allersidst sørger palleteringsrobotterne for at stable de brune papkasser på paller. Faktisk blev det fuldautomatiske pakkeri allerede taget i brug i 2005. Prisen dengang var 55 millioner kroner, og hele pakkeriet blev leveret af den tyske virksomhed Schubert.

En af de sidste investeringer, som Daloon har foretaget, er indkøb af en hvidkålshakker for at effektivisere produktionen. Daloon bruger 2800 ton hvidkål om året, så en hurtig og effektiv kålhakker er et must for at optimere driften og lønsomheden i virksomheden. Også set i lyset af, at produktionen fremover bliver større og større.

For Jens Kjær er der ingen tvivl om, at der skal investeres intenst i automation i den danske fødevareindustri, hvis produktionen skal bevares her i landet.

- Det er meget vigtigt, at fødevareindustrien får automatiseret produktionen, ellers vil der ske det, at ejerne flytter produktionen til udlandet med den konsekvens, at fabrikkerne lukker, og de danske arbejdspladser forsvinder ud af landet. Daloon har løbende automatiseret og forbedret produktionen. Og resultatet ses nu, hvor vi både udvider og ansætter nye folk. Så hos Daloon ser vi en indflytning af arbejdspladser i stedet for en udflytning, siger Jens Kjær.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Frysekoks tæt på at tage livet af Coldstar

Vejle-virksomheden mistede 90 millioner kroner

Brüel-direktør stopper - der er brug for en anden

Nordic Sugar ramt af strejke

- Det er dybest set, fordi vi har medvind på cykelstien

2

Lasagne-Uber: Nu må vi sælge mad til hinanden

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Langenæs Bageriet med nyt millionunderskud

Kassen er tom hos juicefirmaet Seimei

Ejer Allan Feldt har fyret halvdelen af medarbejderne

Ny emballage: Nu kan man lugte fødevaren, før man køber

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Advarsel: Listeria i løgpølse fra Slagter Munch

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

Mosteri har mistet hele kapitalen

Rejsegilde: Carlsberg støbte bajere ned i fundamentet

Nyt hovedsæde bliver 15.585 kvadratmeter stort og forbindes direkte til Carlsberg Laboratorium under jorden

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Fisker scorede kassen på populære sild

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Østlige øko-markeder har potentiale

Mere udstyr til de små bryggerier

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Se alle Medlemmernes egne nyheder

JOBOPSLAG: Bliv handelselev hos Fyns Kran Udstyr A/S (Odense)

Beskyttelsesdørsystemet PSENmlock - nu med flugtvejsoplåsning og serieforbindelse

Smart solcellelampe er den perfekte ledsager til udeliv og arbejde væk fra el-nettet

RS Components tilbyder datasikkerhedsprodukter, der kan hjælpe virksomheder med GDPR

Ny rapport: Standarder øger nordisk produktivitet og BNP

Uglvig og Skelmose samler tropperne i et selskab - Skelmose

teknatex ApS har stor succes med salg af perma STAR smøreenheder

Kom til julegavemesse ved Mogens Daarbak A/S

Bowitek åbner afdeling i Randers

Dyser hjælper luften ned i opholdszonen

Nyhed. Vectron IP66 frekvensomformer

Få CT scannet dine emner hos Zebicon

Maskinsikkerhed: Få hjælp til valg af produkter!

Savner du et miljøvenligt alternativ indenfor smøremidler og korrosionsbeskyttelse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Sommerudflugt til Egeskov Slot

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Sommerferien står for døren!

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Ny medarbejder hos norm-teknik

Ejner Hessel A/S og deres valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat...

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi ...

Send til en kollega

0.206