Kæmpestor stigning i dansk quinoa-dyrkning

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Der er aldrig blevet dyrket så meget quinoa i Danmark, som der er udsigt til i 2018

Der er langt fra Andesbjergene i Sydamerika til det noget fladere danske landskab. Men det forhindrer ikke landmændene herhjemme i at kaste sig over dyrkningen af afgrøden quinoa, som ellers primært bliver dyrket i det sydamerikanske højland. Tværtimod.

Landbrugsstyrelsens seneste opgørelse over, hvad der dyrkes i Danmark i 2018, viser således en eksplosiv vækst i dyrkningen af det proteinrige frø, som blandt andet kan anvendes i salater, brød og vegetarbøffer. Og det skyldes ikke mindst, at landbruget herhjemme er omstillingsparat og markedsorienteret, forklarer Knud Bjerre, der er specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen.

- Det her er et godt eksempel på, at danske landmænd er klar til at afprøve nye afgrøder, når der viser sig et marked for det. Højværdiafgrøder, som eksempelvis quinoa, kan være med til at give landmanden en større indtjening end traditionelle afgrøder som hvede, raps og byg. Det er derfor rigtig positivt, at der er villighed til at tage udfordringen med nye afgrøder som quinoa op, siger han.

Landmænd på Lolland-Falster går foran
I 2018 har de danske landmænd sået i alt 158 hektar quinoa. Dermed er der sket en mangedobling af quinoaarealet på ganske få år, siden Landbrugsstyrelsen for første gang registrerede quinoa som en selvstændig afgrøde i 2015. Dengang blev der dyrket knap seks hektar sammenlagt i Danmark, men siden har udviklingen taget fart.

Især landmænd på Lolland-Falster dyrker quinoa. 19 af landets 30 kommercielt dyrkede quinoamarker ligger på de to øer.

En af de bedrifter, der har kastet sig over den sydamerikanske plante, er Krenkerup Gods på Lolland. Det er kun andet år, godset har forsøgt sig med quinoa på markerne, og derfor er det for tidligt at sige, om det bliver en kommerciel succes. Men uanset hvad, er det interessant at prøve nye afgrøder af, forklarer landbrugsleder Søren Jespersen.

- Vi håber, at vi på sigt kommer til at tjene penge på quinoaen, men vi gør det også, fordi det er spændende at være med til at drive en ny udvikling. Det tager noget tid at få en regulær produktion op at stå, men foreløbig ser det ud til at blive et fint quinoa-år, og planterne kan indtil videre godt klare tørken, siger han.

Selv om der bliver dyrket mere quinoa i Danmark end nogensinde før, er det slet ikke nok til at dække efterspørgslen. Derfor importerer vi årligt mellem 650 og 800 ton quinoa fra udlandet, konstaterer Landbrugsstyrelsen.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Jens Gert Sørensen/Faze2.dk
Quinoa indeholder de 8 essentielle aminosyrer, kan tåles af gluten- og laktose allergikere og er meget anvendelig i mange veganer produkter. I modsætning til sojabønner kan det let dyrkes økologisk og selv i konventionel dyrkning er det yderst miljøvenligt. Der burde derfor være stor interesse for at udnytte quinoa i større skala til forædlede produkter. Jeg var længe tilbage chef i en afdeling, hvor vi netop testede quinoa med et godt resultat.
Den største barriere er en smagen, der ikke er god og derfor bør quinoa forarbejdes eller iblandes andre ingredienser, hvis den skal slå igennem i større skala.
Sidste år var jeg projektleder i det nu lukkede Helsetek, der netop sigtede på at løse smagsproblemet gennem intensiv forarbejdning. Vi havde en række banebrydende produkter i pipelinen, men økonomien var desværre ikke bæredygtig i selskabet.
Jeg håber, at andre kan løfte opgaven og glæder mig over, at Business Lolland-Falster maser på. Er der andre, der byder ind?

Hother Hennings
Vi har i virksomheden Nordic Quinoa overtaget projekterne fra Helsetek og arbejder på at løfte opgaven.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Tørke giver lavere udbytte for sukkerfabrik

Ung kvinde vinder Danmarks største talentpris for kokke

Caspers bornholmske flymad er et hit

Bryghus begravet i ansøgninger: 10.000 vil være øl-tester

Den voldsomme interesse for at blive én af blot 25 øl-testere kommer bag på brygmesteren

Jespers Torvekøkken vokser vest for Storebælt

Nyt storkøkken i Aarhus skal være med til at imødekomme efterspørgslen - og brede produkterne ud til flere jyske byer

Filet-direktør: Kvoter koster os livet

Nyhedsbrev

DTU-direktør: Industrien har brug for mere risikovillig kapital

Online Avis Arkiv

Heinz er på vej med Mayochup

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Foodservicebranchen vokser videre

Triple A scorer ny kæmpekontrakt

Store virksomheder vil i seng med iværksættere

Ugens grin: Den ansvarsfulde medarbejder

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Hungry er på pengejagt

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Mere dansk mad på vej til Japan

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mirit Glas kan levere buet glas i en meget høj kvalitet

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Ny generation af oliefrie kompressorer

Ny økonomichef i Carsten Holm A/S

ABB introducerer ny hurtig, præcis og omkostningseffektiv SCARA robot

ISO 9001 Inspirationsseminar (På dansk og engelsk)

Mød PanPac på FachPack 2018

Flere fordele med den nyeste, IO-Link-kompatible pressostat fra SMC

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Der bliver hver dag samlet mange kædesæt på vores værksteder i hele Danmark.

Så er vinderne af Danish Retail Award 2018 fundet!

Restlager salg!

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Lastbiler er et krævende område både med hensyn til omgivelser og trykluftkvalitet

Lav elafgift skubber på komvertering til varmepumper

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologien

En god business case kræver balance mellem tilbagebetalingstiden og risiko

Indflytningsklart beboelsesmodul med 2 rum og fælles bad/toilet

Nationalt innovationsnetværk sikret og forbliver i Esbjerg

Modula lagerautomater, nu i Danmark

RoboFood - Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrie...

Med IP Maskiner til EuroBlech 2018 i Hannover!

6 stk. VETTER Meister M svingkraner med elektrisk krøj leveret til Alfa Lav...

Pro-Consult bliver tilkaldt af en kunde

Miniature gear fra ZF Danmark

Send til en kollega

0.277