Hedebølge: Så varmt må der være, hvor dine medarbejdere skal arbejde

Se de gode råd om, hvad du bør gøre, når dine ansatte skal arbejde i varmen.

Selv om de fleste er ved at have vænnet sig til det varme sommervejr, mens de holdt ferie, kan det være vanskeligt at tackle de høje temperaturer, når de ansatte møder på arbejde, hvor muligheden for pauser og kølighed er mindre.

Og der er en række særlige regler for, hvor varmt det må være, der hvor de ansatte arbejder.

Normalt gælder der regler for at almindeligt, stillesiddende arbejde ikke bør ske i lokaler med mere en 25 °C.

De særlige regler - som man kan finde hos arbejdstilsynet - drejer sig derfor hovedsageligt om arbejdspladser, hvor medarbejderne dagligt oplever høje eller lave temperaturer. Som eksempel nævnes metalbearbejdning, bagerier eller vaskerier, hvor det indendørs arbejde året rundt byder på særlige udfordringer, som ledelsen skal have under kontrol.

Men med udsigt til usædvanligt varmt vejr i de kommende dage, vil stort set alle opleve, at det kan være svært at holde temperaturen på et acceptabelt niveau uanset om man arbejder ude eller inde.

Og under særlige klimaforhold, fx hedebølge, siger reglerne, at det må accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25 °C i rummet. Men det kan da være nødvendigt at træffe foranstaltninger, der sikrer de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare.

Gode råd ved høje udetemperaturer
Derfor har arbejdstilsynet udarbejdet en række råd om, hvad man bør gøre i den situation. Og det kan kræve at der tages forskelligt hensyn til de ansatte. Det er nemlig individuelt, hvor meget mennesker påvirkes af varme.

Hvis der ikke kan holdes en temperatur på under 25 grader i perioder med høje udetemperaturer, skal man finde årsagen og løse problemet, lyder det i arbejdstilsynets oversigt. Og i den forbindelse skal man samtidigt være opmærksom på, hvor høj luftfugtigheden er - for den er afgørende for, hvor gode vi er til at tackle varmen.

Hvis temperaturen i arbejdsområdet er over 35 grader og luftfugtigheden er 40-60 pct. skal ledelsen sørge for, at medarbejdere med stillesiddende arbejde får et passende antal pauser,

Hvis luftfugtigheden overstiger 40-60 pct., skal medarbejdere med stillesiddende arbejde have pauser, selv om temperaturen er under 35 grader

Vær fleksibel og kreativ
Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs. Men der er også andre måder, man kan gøre arbejdsdagen mere overkommelig for de ansatte.

Man kan se på, om det er muligt at forskyde arbejdstiden, ved for eksempel at starte tidligere på dagen for så at få fri, når temperaturen topper hen på eftermiddagen.

Samtidigt kan man se, om det er muligt at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde, så den enkelt på den måde får pauser.

Lettere dress-code i varmen
Selv om mange arbejdspladser har skrevne eller uskrevne regler om påklædning, kan man gøre opmærksom på, at der i disse dage ses bort fra dem, sådan at påklædningen bliver mindre formel. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.

Men på en række arbejdspladser skal man dog huske, at netop påklædningen er en del af sikkerheden, lyder det fra arbejdstilsynet. Det gælder ikke blot sikkerhedshjelmen og sikkerheds sko på en byggeplads, men også tøjer, når man arbejder i eksempelvis et storkøkken. Men ledelsen kan forsøge at tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, frem for lange bukser.

Det siger sig selv, at medarbejderne skal have adgang til rigeligt drikkevand.

Hedeslag og risikogrupper
Men man skal være særlig opmærksom på risikogrupper. Det vil sige gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupperne skal eventuelt have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.

Hvis en medarbejder har symptomer på varmeudmattelse, som eksempelvis svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine, skal medarbejderen straks hjælpes ud i køligere omgivelser.

Sørg desuden for, at medarbejderen får rigeligt at drikke. Hvis en medarbejder besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, lyder et andet af rådende fra Arbejdstilsynet.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Rejsegilde på Co-Ro’s ”Powerhouse”

Skidt for suppevirksomhed

Capnovas danske suppesats lukker butik og omorganiserer virksomheden.

Danske slagtermestre stævner EU-Kommissionen

Brancheorganisationen Danske Slagtermestre har netop stævnet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, for inhabilitet i sag om spildevandsafgift, som tilgodeser store danske slagterier på bekostning af de mindre.

Danish Crown strammer skruen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Glasfund i pulled pork fra Jensens Bøfhus

Nyhedsbrev

Kanonår for dansk restaurationsbranche

Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

Slagtere får de mindste lønstigninger

Generation Food Award afholdes for anden gang

Ny Them-direktør vil kigge på eksporten

Stærk sommer giver opjustering hos Carlsberg

Grise strømmer til danske slagterier

Rekordsalg af is og sodavand

WeDoBurgers lukker og slukker

Nu vil fødevarekæmper halvere madspildet

En lang række store virksomheder går sammen i nyt initiativ

Svindelforebyggelse gælder nu også emballagen

Mange emballager er dog så avancerede, at det er svært at snyde

Smartbake skifter til måltidskasse-ekspert

Bagerikoncernen har indgået millionaftale med RetNemt

Nordisk Tang scorer et "større millionbeløb"

Nu skal der sættes fart på at udnytte kæmpestort potentiale

Daka lukker jysk blodfabrik

Mængden af blod er halveret på 10 år

Økologisk æbleproduktion crowfundede sig til 1,4 millioner kroner på seks timer

Kejserinden runder 20 år med gryder

Cateringfirma er blevet til en stor familievirksomhed

1.260 pakker jordbæryoghurt trukket tilbage

Asparges: Overskud på 100 millioner er væk

Smukfests overskudsmad bliver til 6.250 måltider

Københavns Madhus får ny direktør

1

Smukfest bruger kaffegrums i sæben

Giftigt mel tilbagekaldes

Kødproducenter vil også være kødfri

Just Eat vil også levere morgenmad

Plyndrede lastbil for chips til 80.000 kr.

Coop tilbagekalder frikadellepølser på grund af gas

Guld til dansk likør

Svaneke Bryghus får ny direktør

Fødevarekoncern om 2017: Forfærdeligt

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HF og Banner forbedre overvågningen hos Danfoss Kolding

"Hun sikrede fulde huse i løbet af nul komma fem"

Direktør i PanPac Engineering fylder 50 år

SMC’s salgsstab styrkes med bred profil

SMC’s salgsteam Nordjylland opgraderer

Digital ledelse i fokus på Automatik

Verdens største producent af græsfrø vælger automatisk pakke- og palleteringslinje fra Egatec

Demonstration af løsninger, der styrker industriens konkurrenceevne på stand B-1065 på Automatik ´18

TransSteel 2200 svejsemaskine til MIG/MAG, TIG og MMA inkl. tilbehør

Medarbejderrekord hos Gibotech

Pladsbesparende stepmotor - absolut positionering med batterifri sensor

Besøg os på Automatik messen 2018, d. 11. til 13. september på stand 1100

Nyt bryghus i Sydtyrol - de skræddersyede drev kom fra NORD

Automatik 2018

SMC’s nye trådløse fieldbussystem kombinerer hastighed og sikkerhed

Kompetencegivende kurser

Grib chancen! - HMI Design Masterclass Online Video kursus

Nye trådløse sensorer til Onset's RX3000 datalogger

Mobilt showroom i container

Trådløst plukkesystem på lageret forbedrer sporbarhed hos Carletti

Vi har leveret løftegrejet til det seneste indkøb fra Maximus Kran- & Speci...

Ny serie af termiske kameraer fra Fluke lagerføres nu hos RS Components

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Trådløs håndholdt HMI – Pendant / Teach box

Send til en kollega

0.199