23948sdkhjf

Hedebølge: Så varmt må der være, hvor dine medarbejdere skal arbejde

Se de gode råd om, hvad du bør gøre, når dine ansatte skal arbejde i varmen.

Selv om de fleste er ved at have vænnet sig til det varme sommervejr, mens de holdt ferie, kan det være vanskeligt at tackle de høje temperaturer, når de ansatte møder på arbejde, hvor muligheden for pauser og kølighed er mindre.

Og der er en række særlige regler for, hvor varmt det må være, der hvor de ansatte arbejder.

Normalt gælder der regler for at almindeligt, stillesiddende arbejde ikke bør ske i lokaler med mere en 25 °C.

De særlige regler - som man kan finde hos arbejdstilsynet - drejer sig derfor hovedsageligt om arbejdspladser, hvor medarbejderne dagligt oplever høje eller lave temperaturer. Som eksempel nævnes metalbearbejdning, bagerier eller vaskerier, hvor det indendørs arbejde året rundt byder på særlige udfordringer, som ledelsen skal have under kontrol.

Men med udsigt til usædvanligt varmt vejr i de kommende dage, vil stort set alle opleve, at det kan være svært at holde temperaturen på et acceptabelt niveau uanset om man arbejder ude eller inde.

Og under særlige klimaforhold, fx hedebølge, siger reglerne, at det må accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25 °C i rummet. Men det kan da være nødvendigt at træffe foranstaltninger, der sikrer de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare.

Gode råd ved høje udetemperaturer
Derfor har arbejdstilsynet udarbejdet en række råd om, hvad man bør gøre i den situation. Og det kan kræve at der tages forskelligt hensyn til de ansatte. Det er nemlig individuelt, hvor meget mennesker påvirkes af varme.

Hvis der ikke kan holdes en temperatur på under 25 grader i perioder med høje udetemperaturer, skal man finde årsagen og løse problemet, lyder det i arbejdstilsynets oversigt. Og i den forbindelse skal man samtidigt være opmærksom på, hvor høj luftfugtigheden er - for den er afgørende for, hvor gode vi er til at tackle varmen.

Hvis temperaturen i arbejdsområdet er over 35 grader og luftfugtigheden er 40-60 pct. skal ledelsen sørge for, at medarbejdere med stillesiddende arbejde får et passende antal pauser,

Hvis luftfugtigheden overstiger 40-60 pct., skal medarbejdere med stillesiddende arbejde have pauser, selv om temperaturen er under 35 grader

Vær fleksibel og kreativ
Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs. Men der er også andre måder, man kan gøre arbejdsdagen mere overkommelig for de ansatte.

Man kan se på, om det er muligt at forskyde arbejdstiden, ved for eksempel at starte tidligere på dagen for så at få fri, når temperaturen topper hen på eftermiddagen.

Samtidigt kan man se, om det er muligt at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde, så den enkelt på den måde får pauser.

Lettere dress-code i varmen
Selv om mange arbejdspladser har skrevne eller uskrevne regler om påklædning, kan man gøre opmærksom på, at der i disse dage ses bort fra dem, sådan at påklædningen bliver mindre formel. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.

Men på en række arbejdspladser skal man dog huske, at netop påklædningen er en del af sikkerheden, lyder det fra arbejdstilsynet. Det gælder ikke blot sikkerhedshjelmen og sikkerheds sko på en byggeplads, men også tøjer, når man arbejder i eksempelvis et storkøkken. Men ledelsen kan forsøge at tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, frem for lange bukser.

Det siger sig selv, at medarbejderne skal have adgang til rigeligt drikkevand.

Hedeslag og risikogrupper
Men man skal være særlig opmærksom på risikogrupper. Det vil sige gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupperne skal eventuelt have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.

Hvis en medarbejder har symptomer på varmeudmattelse, som eksempelvis svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine, skal medarbejderen straks hjælpes ud i køligere omgivelser.

Sørg desuden for, at medarbejderen får rigeligt at drikke. Hvis en medarbejder besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, lyder et andet af rådende fra Arbejdstilsynet.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nowaco-stifter er død

Preben K. Nielsen stod bag en enorm fødevaresucces

Kendt restauratør tiltalt i stor bedragerisag

Sagen handler blandt andet om indkøb af kød og fisk

Balladen om Thorfisk - lukning eller flytning?

Bilka når madspildsmål 12 år før tid

Varehuskæden har halveret sit madspild. Varehuschef jubler.

Tyggegummi-projekt erklæret konkurs

Sjællandsk bryghus lancerer øl-snaps

Nyhedsbrev

Thorfisk lukker - Scanfish opruster i Hanstholm

Seafood Danmark har opkøbt Taabbel og flytter selskabets aktiviteter i Thorfisk fra Hvide Sande til Hanstholm

Online Avis Arkiv

Rekordår hos Danish Crowns grillspecialister

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Den københavnske fødevaremesse har kun få stande tilbage

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Kæden har for længst forgyldt sine norske ejere

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Skare vil udvide sin kødfabrik

Så er øl-is fra Thy klar

FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

I år konkurrerer syv innovative produkter om at modtage prisen

Ugens grin: Rod i regnskabet

2

Andersen stopper som formand i Chr. Hansen

Dollarkursen driller ingredienskoncernen Chr. Hansen

Uheld kostede Danforel millioner

Ørredproducenten mistede flere ton fisk

700 æsker romkugler på en måned

Carlsberg-kontor ransaget

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Klingenberg Ost modtager pop op-pris

Flyvende start for øbaseret blomstervin

Øko-pris til Byens Køkken

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Flytbare reol beslag til containere

Omron introducerer nye IoT proces sensorer til flow (E8FC) og tryk (EFPC)

Berendsen-vaskeris fremtidsmål er at vaske 100 % med regnvand og genanvendt vand

1,5 Ton vs. 125 Ton

Ny konference om Fødevareemballage

Bliv klogere på hygiejnisk design på FoodTech

Skal din næste bakke til dine fødevarer have et mindre klimaaftryk?

Safer Food => Better Business

Kontinuerlig oliedampmåling med Metpoint

Konference stiller skarpt på Ernærings- og sundhedsanprisninger

IPW Systems får endnu en ny udvikler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Innovationskonkurrence høster ansøgninger fra 45 lande

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent.

Bideskinner – et specialprodukt fra Gravlund Industrigummi

Hør om virksomheders erfaringer med at håndtere udfordringer for materialer i barske miljøer

Next Step kompetenceudvikling

RGTS 1-faset softstarter: let konfiguration og op til 40% reduceret startstrøm

Logistik for e-handlere

Nyt spiralbånd giver en skånsom og nem måde at flytte et produkt ned til et...

Komplette løsninger inden for intern logistik

Elektronikken erstatter hydraulikken - effektivitet og minimal vedligeholde...

Bliv godt klædt på: ERFA-møde om fødevarekontaktmaterialer

Få dit eget trykluftkompendium hos Granzow!

Send til en kollega

2.254