23948sdkhjf

Hedebølge: Så varmt må der være, hvor dine medarbejdere skal arbejde

Se de gode råd om, hvad du bør gøre, når dine ansatte skal arbejde i varmen.

Selv om de fleste er ved at have vænnet sig til det varme sommervejr, mens de holdt ferie, kan det være vanskeligt at tackle de høje temperaturer, når de ansatte møder på arbejde, hvor muligheden for pauser og kølighed er mindre.

Og der er en række særlige regler for, hvor varmt det må være, der hvor de ansatte arbejder.

Normalt gælder der regler for at almindeligt, stillesiddende arbejde ikke bør ske i lokaler med mere en 25 °C.

De særlige regler - som man kan finde hos arbejdstilsynet - drejer sig derfor hovedsageligt om arbejdspladser, hvor medarbejderne dagligt oplever høje eller lave temperaturer. Som eksempel nævnes metalbearbejdning, bagerier eller vaskerier, hvor det indendørs arbejde året rundt byder på særlige udfordringer, som ledelsen skal have under kontrol.

Men med udsigt til usædvanligt varmt vejr i de kommende dage, vil stort set alle opleve, at det kan være svært at holde temperaturen på et acceptabelt niveau uanset om man arbejder ude eller inde.

Og under særlige klimaforhold, fx hedebølge, siger reglerne, at det må accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25 °C i rummet. Men det kan da være nødvendigt at træffe foranstaltninger, der sikrer de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare.

Gode råd ved høje udetemperaturer
Derfor har arbejdstilsynet udarbejdet en række råd om, hvad man bør gøre i den situation. Og det kan kræve at der tages forskelligt hensyn til de ansatte. Det er nemlig individuelt, hvor meget mennesker påvirkes af varme.

Hvis der ikke kan holdes en temperatur på under 25 grader i perioder med høje udetemperaturer, skal man finde årsagen og løse problemet, lyder det i arbejdstilsynets oversigt. Og i den forbindelse skal man samtidigt være opmærksom på, hvor høj luftfugtigheden er - for den er afgørende for, hvor gode vi er til at tackle varmen.

Hvis temperaturen i arbejdsområdet er over 35 grader og luftfugtigheden er 40-60 pct. skal ledelsen sørge for, at medarbejdere med stillesiddende arbejde får et passende antal pauser,

Hvis luftfugtigheden overstiger 40-60 pct., skal medarbejdere med stillesiddende arbejde have pauser, selv om temperaturen er under 35 grader

Vær fleksibel og kreativ
Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs. Men der er også andre måder, man kan gøre arbejdsdagen mere overkommelig for de ansatte.

Man kan se på, om det er muligt at forskyde arbejdstiden, ved for eksempel at starte tidligere på dagen for så at få fri, når temperaturen topper hen på eftermiddagen.

Samtidigt kan man se, om det er muligt at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde, så den enkelt på den måde får pauser.

Lettere dress-code i varmen
Selv om mange arbejdspladser har skrevne eller uskrevne regler om påklædning, kan man gøre opmærksom på, at der i disse dage ses bort fra dem, sådan at påklædningen bliver mindre formel. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.

Men på en række arbejdspladser skal man dog huske, at netop påklædningen er en del af sikkerheden, lyder det fra arbejdstilsynet. Det gælder ikke blot sikkerhedshjelmen og sikkerheds sko på en byggeplads, men også tøjer, når man arbejder i eksempelvis et storkøkken. Men ledelsen kan forsøge at tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, frem for lange bukser.

Det siger sig selv, at medarbejderne skal have adgang til rigeligt drikkevand.

Hedeslag og risikogrupper
Men man skal være særlig opmærksom på risikogrupper. Det vil sige gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupperne skal eventuelt have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.

Hvis en medarbejder har symptomer på varmeudmattelse, som eksempelvis svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine, skal medarbejderen straks hjælpes ud i køligere omgivelser.

Sørg desuden for, at medarbejderen får rigeligt at drikke. Hvis en medarbejder besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, lyder et andet af rådende fra Arbejdstilsynet.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Naturmælk sætter nye rekorder

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

- Enten er vi geniale ...

... eller også har vi skudt helt ved siden af, siger ægtepar

1

Naturli' Foods går til angreb på mælkemarkedet

Lancerer plantedrikke på køl med calcium fra alger

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Nyhedsbrev

DI har fundet midlertidig direktør

Online Avis Arkiv

Ugens grin: Forbyttede gaver

Kartoffeldirektør er pludselig væk

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Konkursramt bryggeri brygger igen

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

Første madkollektion fra Søstrene Grene

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Santa's Man Boobs og alle de andre juleøller

I år er der rekordmange julebryg fra de danske bryggerier

Stort salmonellaudbrud: Mindst 28 syge

Nye målinger gør Kelsen klogere på dej

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Cocktail-leverandør er seksdoblet på få år

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Alternativet vil gøre et kilo rødt kød 17 kroner dyrere

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner.

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Færre danskere laver mad fra bunden

Fra fødevarerester til merværdi

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Nyt magasin skal booste dansk gastronomi

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Det bedste tilbud på lagerindretning er baseret på tillid

Sales Manager Sweden

HF udvider vores Sales Support/Purchase

Søger du en ekspert i EPLAN Electric P8?

Lær at arbejde med punktskyer i Inventor og AutoCAD.

Kæmper du med statisk elektricitet?

Så kaster vi los med butterflyventilen GEMÜ 480 Victoria

Tyverisikret cykelparkering

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S!

10. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

ROTEX elastisk klo-kobling

AF Packaging Solutions

HOT-Seal - folie til forsegling af bægre og spande - forhandles af Salicath ApS

9. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

8. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

Hos PRO-CONSULT ved man aldrig, hvad der kommer ind ad døren.

PanPac udvider medarbejderstaben

Veloverstået Foodtech messe 2018

Smart Automation - Nyt domicil

25 år med GEMÜ-flervejs-ventilblokke

Er du vinterklar?

Live-webinar: Festo Automation Suite

Det er jul - det er cool - og Bürkert er i gavehumør

Send til en kollega

0.245