23948sdkhjf

Hedebølge: Så varmt må der være, hvor dine medarbejdere skal arbejde

Se de gode råd om, hvad du bør gøre, når dine ansatte skal arbejde i varmen.

Selv om de fleste er ved at have vænnet sig til det varme sommervejr, mens de holdt ferie, kan det være vanskeligt at tackle de høje temperaturer, når de ansatte møder på arbejde, hvor muligheden for pauser og kølighed er mindre.

Og der er en række særlige regler for, hvor varmt det må være, der hvor de ansatte arbejder.

Normalt gælder der regler for at almindeligt, stillesiddende arbejde ikke bør ske i lokaler med mere en 25 °C.

De særlige regler - som man kan finde hos arbejdstilsynet - drejer sig derfor hovedsageligt om arbejdspladser, hvor medarbejderne dagligt oplever høje eller lave temperaturer. Som eksempel nævnes metalbearbejdning, bagerier eller vaskerier, hvor det indendørs arbejde året rundt byder på særlige udfordringer, som ledelsen skal have under kontrol.

Men med udsigt til usædvanligt varmt vejr i de kommende dage, vil stort set alle opleve, at det kan være svært at holde temperaturen på et acceptabelt niveau uanset om man arbejder ude eller inde.

Og under særlige klimaforhold, fx hedebølge, siger reglerne, at det må accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25 °C i rummet. Men det kan da være nødvendigt at træffe foranstaltninger, der sikrer de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare.

Gode råd ved høje udetemperaturer
Derfor har arbejdstilsynet udarbejdet en række råd om, hvad man bør gøre i den situation. Og det kan kræve at der tages forskelligt hensyn til de ansatte. Det er nemlig individuelt, hvor meget mennesker påvirkes af varme.

Hvis der ikke kan holdes en temperatur på under 25 grader i perioder med høje udetemperaturer, skal man finde årsagen og løse problemet, lyder det i arbejdstilsynets oversigt. Og i den forbindelse skal man samtidigt være opmærksom på, hvor høj luftfugtigheden er - for den er afgørende for, hvor gode vi er til at tackle varmen.

Hvis temperaturen i arbejdsområdet er over 35 grader og luftfugtigheden er 40-60 pct. skal ledelsen sørge for, at medarbejdere med stillesiddende arbejde får et passende antal pauser,

Hvis luftfugtigheden overstiger 40-60 pct., skal medarbejdere med stillesiddende arbejde have pauser, selv om temperaturen er under 35 grader

Vær fleksibel og kreativ
Pauserne skal holdes i lokaler med lavere temperatur eller udendørs. Men der er også andre måder, man kan gøre arbejdsdagen mere overkommelig for de ansatte.

Man kan se på, om det er muligt at forskyde arbejdstiden, ved for eksempel at starte tidligere på dagen for så at få fri, når temperaturen topper hen på eftermiddagen.

Samtidigt kan man se, om det er muligt at lave rotation mellem opgaverne ved fysisk krævende arbejde, så den enkelt på den måde får pauser.

Lettere dress-code i varmen
Selv om mange arbejdspladser har skrevne eller uskrevne regler om påklædning, kan man gøre opmærksom på, at der i disse dage ses bort fra dem, sådan at påklædningen bliver mindre formel. Hvis der er krav om uniform, som er varm, skal pauserne eventuelt være længere. Alternativt skal pauserne holdes i lokaler med lavere temperatur.

Men på en række arbejdspladser skal man dog huske, at netop påklædningen er en del af sikkerheden, lyder det fra arbejdstilsynet. Det gælder ikke blot sikkerhedshjelmen og sikkerheds sko på en byggeplads, men også tøjer, når man arbejder i eksempelvis et storkøkken. Men ledelsen kan forsøge at tænke alternativt – fx brug af langt forklæde kombineret med shorts, frem for lange bukser.

Det siger sig selv, at medarbejderne skal have adgang til rigeligt drikkevand.

Hedeslag og risikogrupper
Men man skal være særlig opmærksom på risikogrupper. Det vil sige gravide, ældre og medarbejdere med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupperne skal eventuelt have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.

Hvis en medarbejder har symptomer på varmeudmattelse, som eksempelvis svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine, skal medarbejderen straks hjælpes ud i køligere omgivelser.

Sørg desuden for, at medarbejderen får rigeligt at drikke. Hvis en medarbejder besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, lyder et andet af rådende fra Arbejdstilsynet.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Så meget betyder Michelinstjernerne for producenter

Nu er der ryddet op hos sjællandsk producent af ingefærshots

Michelin: Her er alle Michelinstjernerne

Det nye Noma fik to Michelinstjerner

Både Flammen og Ilden scorer millioner på grillbuffeter

Frellsen tilbage på det sjove chokoladespor

Familievirksomheden fordoblede sit overskud

Nyhedsbrev

Ugens grin: En hest efter whiskey

Online Avis Arkiv

Ny, dansk mad-app vil indtage Norden

- Michelins stjerner på vej til hele Danmark

Aarhus gør klar til michelinbrag

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Restaurationsbranchen vokser fortsat i hele landet

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

1

De laver vand om til vegansk ost

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

300 nye produkter på Lidls hylder

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

Kampen om højtuddannede tager til

Verden er vild med dansk økologi

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Coop glad for emballage-stramning

DM i Skills skal tilbage til København

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mød Bjarne Bauer – det seneste skud på IPW-stammen

Attraktive pakker til fisk og skaldyr

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

160.000 kubikmeter ren luft i timen….

Format skift - Nemt, hurtigt og sikkert!

Mange muligheder med tekstilkanaler

VIFU tager til USA - vil du med?

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Professionelle PoE kameraer med IR

Lenze viser intelligente automationsløsninger til intralogistik på LogiMAT 2019

Egatec A/S introducerer markedets første industrielle exoskeleton

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Selvhjælp til din GS1-faktura?

Nyeste hovedlinjefilter fra SMC giver høj filtrering og er samtidigt en ægte vandudskiller

3D-LiDAR-sensor til mobile arbejdsmaskiner

"Energi kontrol med maksimal nøjagtighed"

DOW webinar - Torsdag den 21. februar 2019 kl. 15-16

Innoterm A/S udvider direktionen

Pop-Up væg (tekstil)

Extramultus - elastiske bånd til fødevareindustrien

GRATIS Lekang Filtersystem (LFS) kursus

SMC udvider staben af salgsingeniører igen

Er du vores nye kollega? Tick Cad søger inventor ekvilibrist

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Send til en kollega

0.234