23948sdkhjf

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

I 2017 blev der registreret dobbelt så mange salmonellaudbrud som i året før, viser ny rapport

I alt blev 25 salmonellaudbrud registreret i 2017. Det er dobbelt så mange som i året før.

Det viser årsrapporten over forekomsten af fødevarebårne sygdomme, som torsdag bliver offentliggjort af DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut.

Stigningen skyldes dog ikke, at der nødvendigvis er kommet flere udbrud, som er betegnet ved, at to eller flere personer er blevet smittet fra den samme kilde.

Derimod skyldes det formentlig, at der er kommet nye metoder til at opdage udbruddene, forklarer Luise Müller. Hun er epidemiolog hos Statens Serum Institut.

En af de nye metoder er helgenomsekventering, som bruges til at typebestemme bakterier fra alle salmonellapatienter i Danmark. Dermed kan man lettere kæde patienterne sammen til den samme smittekilde, forklarer Luise Müller.

Hun kalder den nye metode et rigtig godt skridt på vejen mod færre salmonellatilfælde.

- Vi håber, at det kan føre til en nedgang i salmonellatilfælde på sigt, ved at vi kan arbejde mere målrettet med at finde ud af, hvad det er for nogle fødevarer, der gør folk syge, siger hun.

Danskproduceret svinekød er den fødevare, der har gjort flest danskere med salmonella syge i 2017, mens der ikke er fundet nogen tilfælde, hvor det var dansk kyllingekød, der var årsagen.

I 2017 blev i alt 1.067 danskere syge af salmonella.

Generelt har man opdaget flere fødevarebårne sygdomsudbrud i 2017. Således har man opdaget 63 på tværs af alle bakterier mod 49 udbrud i 2016.

Campylobacter er den bakterie, der har gjort flest personer syge i 2017. I alt har 4.257 personer været smittet med bakterien, og der er fundet to udbrud, hvor det ene gjorde 66 personer syge, og det andet gjorde seks syge.

For at sænke antallet af campylobacterinfektioner lancerede myndighederne i maj 2018 en ny handlingsplan. Den sigter overordnet mod at sænke antallet af campylobacterinfektioner med 5 pct. om året frem til 2021.

/ritzau/



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Carsoe køber op

Brød-iværksætter spejder mod udlandet

Efter bare halvandet år på det danske marked lufter bageropkomlingen Smartbake ambitioner om at kopiere sin succesopskrift til udlandet

Ny markeds-undersøgelse om miljørigtig hygiejne

To produktionslinjer klarer 176 forskellige produkter

Easyfood tog en radikal beslutning for 20 år siden

Easyfood-direktør: Den nemmeste del er at udvikle et nyt produkt

Konkurrencekraften ryger, hvis der ikke følger en effektiv produktion med, siger Flemming Paasch

Video: Sæby Fiske-Industri sætter turbo på kvalitetskontrollen

Nyhedsbrev

Foodtech
Marel vil udnytte data bedre

Koncernen søger data-inspiration i FoodTech Challenge

Online Avis Arkiv

Ugens grin: Den effektive maler

22 nye Netto-butikker på vej næste år

I næste måned åbner Netto sin butik nummer 500 i Danmark

Brødfabrik ramt af bittesmå metalstykker i brødet

Fremtidens bæredygtige mejeri i fokus

1

Frugt og grønt er fyldt med pesticidrester

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Dommere skal smage 1.500 fødevarer

International Food Contest er igen en del af FoodTech-messem

Igen royalt besøg på FoodTech

Bryghus renset i sag om datofusk

Man må gerne ændre holdbarhedsdatoen

Nyt, glutenfrit bageri har knækket smagskoden

Så er de klar hos Sall Whisky Distillery

Mille Food: Her er fabrik nummer to

Prisen er "et pænt, trecifret millionbeløb"

Ægtepar går ind i chokoladebranchen

Dagrofa bøvler med plastik i cheddarposer

Lantmännen køber australsk bageri

Carmo Food brager frem på toplinjen

Kødleverandøren har igen "tilfredsstillende" bundlinjesucces, men kun i Norden

Danisas småkager får hjælp af Kinas præsident

Hanegal dropper aluminium i postejbakken

Fryseeksperter får nyt navn

Foodtech
Stort messeprogram giver optimisme i Herning

Varm sommer gav Carlsberg solidt salg

TekniClean solgt til finsk koncern

Slut med vegansk danser-restaurant

Rigmand er købt ud af juicefirma

Krisestab skal reagere hurtigt på fødevarekriser

McDonald's overrasker med flot resultat

EU-Parlamentet vil have gratis postevand på restauranter

Ejerledere er klar til at sælge virksomheden

Bryghus klar med 39.000 julekalendere

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Drypoint adsorptionstørrere

Stærkt og kosteffektivt I/O-modul til brandspjæld

Ejner Hessels valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat™ – og det er vi glade for!

Siemens TIA-portal: Hvordan benytter jeg nye enheder med ældre versioner af TIA-portalen?

Oplev PALOMAT® på dette års FoodTech messe

Leder du efter den helt rigtige leverandør til en ny kranløsning?

Har I også udfordringer med manuelle tunge løft?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

INOX A/S på FoodTech messe i Herning

Nyt kompensator katalog fra WILLBRANDT Gummiteknik

Nomo udstiller på FoodTech 2018

Mød INOXPA på FoodTech i Herning

AxFlow udstiller på FoodTech 2018

Besøg Burkert på FoodTech 2018

Udstillerfremgang og royalt besøg på FoodTech

AluNet tilbyder kurset: Få opdateret din viden om Aluminium

Eclipse filter til væske fjerner jernholdige materialer

Undgå produktionstop!

Siemens Industrial Edge er det bedste fra begge verdener

Bull Salicath ApS

Accraply HARLAND forhandles af Salicath ApS

ORIENT fra FICEP - en bore/savestation med fokus på effektivitet!

Boschert-Gizelis høster stor hæder og anerkendelse

Mød os på Foodtech 2018

Mød Fisker på FoodTech i Herning

Send til en kollega

0.398