23948sdkhjf

Stabling: Ølbrygger har lagt en snedig whiskyplan

Efter at have opbygget et af Nordjyllands mest succesrige bryghuse med tilhørende restaurant midt i Aalborg satser direktør Claus Søgaard nu også på langt stærkere drikkevarer: Han har udvidet med et destilleri bag bardisken, hvor der i første omgang skal laves masser af whisky og gin.

- Da vi begyndte at brygge øl for 15 år siden sagde jeg til mig selv, at når bryggeriet er betalt, så køber jeg et destilleri. Så skete der alt muligt undervejs, og derfor har jeg først fået lavet destilleriet nu, siger Claus Søgaard, som har lagt en helt speciel plan for sin whiskyproduktion.

Under fællesnavnet Vindblæst fremstiller han fire forskellige whiskyudgaver, der er baseret på byg fra fire nordjyske øer - Livø, Læsø, Egholm og Fur. Claus Søgaard har lavet aftaler med en landmand på hver af øerne om, at Søgaard leverer såsæden, så han er sikker på, at den færdige byg kommer fra den samme slags såsæd.

- Byggen får vi så maltet på et malteri i Nürnberg, for der er ikke nogen i Danmark, der kan klare så store mængder, som vi har brug for. Næste år skal vi gerne op på 25 tons fra hver ø, så vi kan lave 40.000 liter whisky, nævner Claus Søgaard. Han håber på at nå op på sammenlagt 60-70 tons malt i år.

Skarpt adskilt
Byggen fra hver ø bliver maltet hver for sig, så de fire whiskyvarianter kan holdes skarpt adskilt. For det er absolut ikke ligegyldigt, hvor byggen er kommet op af ø-jorden, understreger den nordjyske øl- og spiritusproducent. Som eksempel nævner han, at byg fra Egholm er mere sød end rug fra Livø.

Claus Søgaard og hans kone, Lisa, har investeret "flere millioner" i destilleriet, uden at han ønsker at gå i detaljer med beløbets størrelse.

- Men vi køber korn for en million om året, bemærker han.

Den nordjyske brygger ved endnu ikke, hvad hans splinternye whisky skal koste, når den kommer i handlen.

- Jeg vil jo gerne have, at folk køber en af alle fire varianter, men det er ikke sikkert, at for eksempel lillemor vil synes, at man skal købe fire flasker whisky til måske 1.500 kroner stykket, bemærker Claus Søgaard.

Han har derfor lagt en snedig plan: Alle fire whiskyvarianter bliver også lavet i en version med 200 milliliter i små, flade flasker. De kan stables oven på hinanden, så de tilsammen ligner en flaske i normal størrelse.

Videoovervågning
i det hele taget er Claus Søgaard fuld af gode ideer til, hvordan Vindblæst-whiskyen skal promoveres. Fadene med whisky bliver opbevaret i containere på deres respektive øer, indtil whiskyen er gammel nok - og inde i containerne bliver der opsat et kamera, så folk, der har købt, kan se deres whisky, mens de venter.

Han vil også arrangere en årlig sejlads til hver af øerne, når fadene sejles ud. På den måde kan 25 whiskyfans på hver afgang komme med over og aflevere.

Fadene, der er købt i USA til godt 100 dollars stykket, har tidligere været brugt til at lagre Jack Daniels-bourbon. Søgaards Destilleri købte 70 fade til at begynde med, til en fragtpris på 375 kroner stykket.

- Men man kan få fragtet 210 fade for 1.500 kroner ekstra, så nu er vi gået sammen med Nyborg Destilleri om at bestille fade hjem. Vi kan ikke bare selv tage 210 fade hjem på én gang, for så når de at tørre ud, forklarer Claus Søgaard.

Han er også i fuld gang med at lægge planer for destilleriets ginproduktion, som netop nu er ved at være klar. Der bliver fem forskellige slags gin, blandt andet en med agurk, en med blodappelsin og en med humle.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093