23948sdkhjf

Vingummidronning gør klar til at opskalere

Anja Kristensen besluttede sig for at sige sit job op midt på Storebæltsbroen
28. januar i år tog hun beslutningen ude på Storebæltsbroen:

- I dag siger jeg mit job op og begynder at lave og sælge vingummi på fuld tid.

Som tænkt, så gjort. 41-årige Anja Kristensen var samme eftermiddag inde hos sin chef på en uddannelsesinstitution i Korsør for at meddele, at hun droppede sit administrative job pr. 1. marts. Og nu er hun så godt i gang med at gøre klar til en vingummiproduktion, som hun håber at kunne komme til at leve af. Navnet er Calling Nature.

Efter i årevis at have eksperimenteret med at lave vingummi hjemme på køkkenbordet har Anja Kristensen lejet to huse ved siden af hinanden i hjembyen Nyborg. I det ene bliver der produktion, i det andet butik.

- Det er fuldstændig skørt, men nogle gange skal man tage en chance. Jeg kan miste nogle penge på det her, ja, men det er bare penge, siger Anja Kristensen til Food Supply.

- Jeg har puslet med tanken i et par år, og efter at min mor døde i juli sidste år begyndte jeg at tænker mere over, at man skal nyde livet og være begejstret for det, man laver. Og efter at have truffet beslutningen er jeg livet fuldstændig op, konstaterer hun.

20 varianter
Anja Kristensen begyndte sin vingummiproduktion ved juletid for ni år siden med en opskrift, hun var stødt på.

- Det vil sige, dengang var det mere sådan noget a la frugtflæsk. Så har jeg justeret og eksperimenteret gennem årene og har solgt til venner, bekendte og på julemarkeder. Nu har jeg tre forskellige slags - en blød, der minder om frugtflæsk, en almindelig, som jeg selv bedst kan lide, og en hård, der minder lidt om engelsk vingummi. I alt er jeg oppe på 20 forskellige varianter, blandt andet med smag af appelsin, fersken, blåbær og cola.

At hun har turdet tage springet hænger også sammen med, at hun ved juletid sidste år fik sin hidtil største succesoplevelse på vingummifronten. På julemarkedet i Nyborg solgte hun på to dage 35 kilo og kunne se, at der virkelig var et potentiale.

- Flere spurgte, om jeg havde en webshop eller en butik, hvor de kunne købe min vingummi, hvilket jeg jo desværre ikke havde. Jeg måtte svare ”nej, ikke på nuværende tidspunkt, met det kommer”, og så tog det fart med at lave forretningsplan og undersøge markedet, fortæller Anja Kristensen.

Hidtil har hun lavet al sin vingummi derhjemme i en gryde med plads til to kilo ad gangen. Når hun flytter ind i de nye lokaler, får hun plads til at kunne lave i hvert fald tre gryder ad gangen, og hun satser på i første omgang at kunne producere 20-30 kilo to gange om ugen.

- Vingummidronningen
- Det hele skal helst stadig være håndlavet, selv om jeg forhåbentlig med tiden kommer op på store mængder. Så må jeg bare ansatte nogle flere hænder, siger Anja Kristensen. Hun har afsøgt markedet og konstateret, at hun er næsten alene i Danmark om at lave vingummi, der er både vegansk og uden gluten, laktose og kunstige farvestoffer.

- Det nærmeste, vi kommer, er Wally and Whiz, men jeg gør det ikke helt på samme måde, som han gør, nævner hun med henvisning til manden bag den sjællandske vingummifabrik, Kristian Them Hansen.

- For eksempel bruger han æblepektin, hvor jeg bruger citruspektion. Og hans smagskombinationer er anderledes end de smagskombinationer, jeg laver; for eksempel har han en solbær med rosenblade, hvor jeg har solbær med lakrids

- Under alle omstændigheder: Når han kan, så kan jeg også, og der er plads til os begge på markedet. Han kalder han sig jo for vingummikongen. Det betyder vel, at jeg kan være vingummidronningen, griner den fynske iværksætter, der håber at kunne få sine vingummier ud på eksportmarkeder i hele verden.

- Jeg har allerede nogle kontakter til importører af danske specialvarer i Norge og Sverige, og min bror, der bor i Florida, har i årevis fået tilsendt mine vingummier. Han vil gerne stå for både salg og produktion i USA.

- Kan han også lave vingummi?

- Det kan han godt, når han får opskriften fra lillesøster, svarer Anja Kristensen.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078