23948sdkhjf

Tjener millioner på kaffe: Vi egner os egentlig ikke til at være dansk

Hvis Morten Ravn og Anders Balmer kun fokuserede på at tjene flest mulige penge, lå deres veldrevne virksomhed i dag ikke i Danmark.

Så havde de flyttet både lager og kontor til Sydtyskland, og Danmark var blevet cirka 60 arbejdspladser fattigere.

På få år er den danske webshop Kaffekapslen blevet Europas største netbutik med kaffekapsler. Meget skal ifølge direktøren gå galt, hvis ikke virksomheden om fire år omsætter for 3 mia. kr.

Men den årelange vækst og det høje ambitionsniveau har også medført konkrete tanker om at flytte virksomheden ud af Danmark.

- Vi egner os egentlig ikke til at være en dansk virksomhed, siger adm. direktør og medejer Anders Balmer.

Morten Ravn stiftede Kaffekapslen tilbage i 2011 helt fra grunden og brugte i de første år lejede opbevaringsrum hos Boxit som lager.

Siden er virksomheden vokset og vokset og kan i dag kalde sig Europas største netbutik med kaffekapsler.

Sidste år omsatte Kaffekapslen for over 200 mio. kr. og havde et overskud på 13,9 mio. kr. efter skat.

I 2015 er målet at omsætte for 3 mia. kr.

Morten Ravn ejer 70 pct. af aktierne i Kaffekapslen, mens Anders Balmer sidder på de resterende 30 pct.

Et meget lille marked

For at forstå hvorfor, skal man kigge mod det sydligere Europa. I lande som Tyskland, Frankrig og Spanien er markedet for kaffekapsler langt større. Når Kaffekapslen i 2025 omsætter for 3 mia. kr., udgør den nordiske del af forretningen under 10 pct. af salget.

I dag udgør den cirka 20 pct.

- Markedet for vores produkter i Danmark og Norden er meget lille sammenlignet med Sydeuropa og Tyskland. I bund og grund giver det ikke mening at sende varer så langt og pakke så dyrt, som vi gør. Vi kunne tjene mange flere penge ved at have lager i Sydtyskland. Men det vil vi ikke, siger Anders Balmer.

Han og stifter Morten Ravn, som er hovedaktionær i Kaffekapslen, lægger en ære i at være en dansk virksomhed og skabe danske arbejdspladser. Også selvom lønniveauet i Danmark er væsentligt højere end i lande som Tyskland og Frankrig.

- Det er hverken min eller Mortens mission at tjene så mange penge som muligt. Vi vil skabe noget stort i Danmark, og der er ingen grund, at det ikke skal kunne lykkes, siger Anders Balmer.

Volumen er afgørende

Den helt store udfordring for Kaffekapslen ved at beholde sit lager i Danmark og sende kaffekapsler med lastbil mange hundrede kilometer sydpå er volumen. Hver uge sender Kaffekapslen syv fyldte lastbiler til fragtfirmaet DHL i Tyskland. Andre lastbiler kører til Schweiz og Frankrig.

Lige nu koster fragt til Spanien mere, end hvad Kaffekapslen tjener på en ordre.

- Vi skal op på en meget stor volumen, før vi tjener penge. Volumen er altafgørende, så de første måneder på et nyt marked koster os penge. Til gengæld har vi prøvet det så mange gange, at vi ved, hvad der skal til for at vokse – og hvilken investering det kræver, siger Anders Balmer.

For nyligt flyttede Kaffekapslen i nyt, stort lager for at kunne følge med sin vækst. Hvis virksomheden igen render ind i pladsmangel, kunne en løsning ifølge Anders Balmer være at supplere med et eksternt lager i et andet land.

- Men jeg er ikke sikker på, at det er den rette løsning. Det er vigtigt at have vidensbasen samlet i Danmark. Lageret er vores vigtigste afdeling. Det er motoren i virksomheden, siger Anders Balmer, der er overbevist om, at arbejdskraften i Danmark – selvom den er dyrere – også er bedre.

På Kaffekapslens lager i Aarhus-forstaden Hasselager bliver alle varer plukket og pakket manuelt. Med cirka 500 varenumre og gennemsnitsordre på syv-otte varer kan robotkraft ikke betale sig.

- Alle vores beregninger viser, at lageret ikke er egnet til automatisering. Vi har tilpasset lageret og dets processer, så det passer perfekt til den måde, vi sælger på. Derfor skal vi heller ikke udvide med produkter uden for vores niche. Vi skal sælge den type produkter, hvor folk kommer igen, og hvor der bliver bestilt mange varer af lav værdi pr. ordre, siger Anders Balmer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078