23948sdkhjf

- Nogle siger, at vi snyder; men det gør vi ikke

Whiskey-elsker har lavet et amerikansk mikrodestilleri i Jylland

Han er vild med whiskey - og allerhelst skal der stå bourbon på den.

Han har besøgt omkring 200 destillerier i USA - rigtig mange af dem i bourbon-staten Kentucky, hvor han selv har været med til at lave bourbon i store mængder.

Og nu har Karl Povlsen så sammen med sin kæreste, Mathilde Ingvardsen, åbnet, hvad han kalder Danmarks første amerikansk-inspirerede destilleri. Det er placeret i en tidligere skolebygning i Knaplund i Midtjylland, og her har parret ifølge Karl Povlsen det tætteste, man kommer på en bourbonproduktion i Europa.

På Knaplund Destilleri kan han af gode grunde ikke lave helt ægte bourbon, for det må de kun i USA. En anden af de vigtige bourbonregler er, at det skal være fremstillet med brug af minimum 51 procent majs, og det krav kan Karl Povlsen til gengæld opfylde.

- Det er p.t. ikke til at få fat i egnet majs i Europa, så vi importerer det fra USA. Ikke som majskorn, men som del af en færdiglavet sirup, der indeholder 65 procent majs, 21 procent rug og 14 procent byg. Vi SKAL bruge majs her på Knaplund - det gør ingen andre whiskeyproducenter i Europa, konstaterer han.

Læs også: Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Whiskey-produktionen med USA-sirup ender muligvis med kun at være et forsøg. Karl Povlsen har således for nylig fundet frem til en dansk landmand, som måske inden længe kan levere egnede majskorn til Knaplund.

Ny metode uden fadlagring
Til selve destillationen har Karl Povlsen både et par klassiske amerikanske apparater og et topmoderne, hollandsk destilleri, der er computerstyret. Sidstnævnte har han investeret omkring 250.000 kroner i, og det kan håndtere 500 liter ad gangen.

Når Karl Povlsen lagrer sin whiskey, gør han det gerne på egetræsfade, sådan som det sig hør og bør. Men han er også begyndt at bruge en helt anden metode, hvor produktet bliver lagret i en såkaldt modningsgenerator, han selv har udviklet i en rustfri ståltank. En spiral af amerikansk egetræ afgiver den farve og den smag, som normalt kommer ud af egetræsfadet.

- I den generator speeder vi hele processen op, så det, der vil tage et halvt eller et helt år i et fad, nu kan gøres på to døgn. Vi bruger blandt andet ultralyd, hvilket er med til at få det hele til at gå hurtigere. Alt i alt udfordrer vi de traditionelle og ældgamle produktionsmetoder - for os handler det ikke om processen, men om resultatet, konstaterer Karl Povlsen.

- Nogle siger, at vi snyder - men det gør vi ikke, for jeg fortæller præcis, hvordan vi gør, understreger han.

Mest gin
Siden Knaplund Destilleri åbnede sidste år, er det trods Karl Povlsens whiskey-interesse ikke whiskey, han har produceret mest af. Langt den største del af produktionen - cirka 80 procent - har været gin.

Læs også: - Whiskey-boomet er helt vildt

Resten er fordelt på både whiskey, vodka, akvavit, brandy, lidt julesnaps og så en hel del moonshine: Ulagret whiskey, som har sit navn fra dengang spiritus var forbudt i USA, og hvor det derfor blev fremstillet i al hast i månelysets skær.

Det whisky-agtige produkt, Knaplund Distillery laver med den hurtige ultralydsproces, sælger han således også som Moonshine.

Mens den midtjyske spiritusproducent selv destillerer moonshine-alkoholen, forholder det sig modsat med Knaplunds gin, som destilleriet ikke laver fra bunden:

- Vi køber rå hvedealkohol med et alkoholindhold på 96,3 procent, og så vander vi det ned til 30-40 procent, putter det i en ståltank med urter og re-destillerer det derefter. Det er sådan, langt det meste gin i verden bliver lavet, så det er heller ikke snyd, påpeger Karl Povlsen.

Han har indtil videre udviklet og produceret fem ginvarianter, hvoraf den mest populære er Gin Magic med hibiscusblomst. Den bliver pink, når den mixes med tonic.

- Og så har vi også en, der hedder Texas Longhorn Gin, hvor vi har puttet et græsstrå i hver flaske. Græsset kommer ude fra marken her bagved, hvor vi har tre longhorn-kreaturer gående. Jeg kan ikke love, at de har urineret på hvert enkelt strå, men der er en chance ...

- Det er bare en gimmick. Folk synes ikke, det er ulækkert, og vi har jo også desinficeret græsset, siger Karl Povlsen.







Mere om: destilleri | whiskey | whisky
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Lokale kroer har stor succes med take-away

Gorm's Pizza forærer 12.672 poser mozzarella væk

Coronavirus stopper produktionen af Corona-øl

Stort mad-arrangement flytter til 2021

Tican vil have lov at slagte grise i påsken

1

Skare Food tror på massiv fremgang med Defco

Nyhedsbrev

15.457 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Easyfood har afsat et hold til at sikre fremtiden: De graver i folks hjerner

Emballagefolk har forrygende travlt - men varerne er der

Digitalt Salg: Få nøglen til fremtidens detailhandel

Easyfood satte ny rekord, men er nu pludselig helt nede i gear

Ejer af cateringfirma: Hver dag koster mig 10.000 kroner

1

FødevareDanmark: Hullede hjælpepakker presser virksomheder i knæ

Saftproducent bukker under for coronakrisen

1

Skares kødkoncern med nyt kæmpetab

Nu kommer hjælpen til selvstændige og små virksomheder

Genial opfinder slår til igen: Vil forvandle kaniner til oksekød

Aasted spiser af tyk ordrebog

18.000 Thy-pilsnere bliver til gratis håndsprit

13 Dalle Valle- og Cafe A-spisesteder er konkurs

Efter at have fyret alle ansatte lukker restaurantkoncern 13 ud af 35 spisesteder.

Bryggerier ramt af coronakrisen: Ølforbruget styrtdykker

Kims oplever syv weekendaftener om ugen

Kæmpe interesse for digitalt møde om eksport under corona

Tican i fyringsrunde efter OL-beslutning

Koncern bag to danske Michelin-restauranter konkurs

Salget af vin og spiritus falder under coronaudbrud

Nordiske Medier går stærkt frem og lancerer nyt nichemedie målrettet kommuner

Rapport: Dansk erhvervsliv bløder milliarder

Over 10.000 virksomheder har søgt om lønkompensation

Nordisk Mejerikongres udsat

- Nu gælder det om at pleje netværk, hvis man vil eksportere

Gorm's-ansatte går kraftigt ned i løn

Ingen tegn på at coronakrisen vil skabe fødevarekrise

4.690 virksomheder har søgt lønkompensation på et døgn

Lagkagehuset vil ikke betale fuld husleje

Pressede virksomhedsejere lægger hjemmeside ned

Carlsberg på lavt blus - 200 arbejder hjemmefra

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Online opkvalificering med godtgørelse

Bruger du også for mange forskellige sensorer?

MARS Service- og Sikkerhedsbeslag

Nyt samarbejde skal sikre industrikunder mere oppetid

Expression er flyttet ind hos ByMakers i Skanderborg

Nu tester GTS-institut værnemidler 24 timer i døgnet

Ny membrantype er nu tilgængelig til et større udvalg af DEP

Gibotech får ny Projektchef

Hvornår skal du bruge luftovervågning på arbejdspladsen?

Elektronik fra Italien

Vi kan opgradere din eksisterende kran! Fyns Kran Udstyr

PALOMAT® holder påskeferie

Aluminiums Kraner fra JLM teknik, gør bare hverdagen nemmere

Gratis gå-hjem-møde om ISO 45001

Sådan forholder du dig til coronavirus, som virksomhedsejer

Kom bare an - Pro-Plast Energeo er klar..

MTP – når standardisering skal være dynamisk

Ny membrantype er nu tilgængelig til et større udvalg af DEP

Quattroflow QF2500 hos PUMPEGRUPPEN

70 års fødselsdag hos Carsten Holm A/S

Fra smugkig til ny kassevasker

Ny projektleder til PanPac Engineering

Gør som dine konkurrenter

Ultimative løsninger til at fjerne olietåge

Webinar: Så du ikke med da vi sendte ’LIVE’ tidligere i går?

Send til en kollega

0.265