23948sdkhjf

- Nogle siger, at vi snyder; men det gør vi ikke

Whiskey-elsker har lavet et amerikansk mikrodestilleri i Jylland

Han er vild med whiskey - og allerhelst skal der stå bourbon på den.

Han har besøgt omkring 200 destillerier i USA - rigtig mange af dem i bourbon-staten Kentucky, hvor han selv har været med til at lave bourbon i store mængder.

Og nu har Karl Povlsen så sammen med sin kæreste, Mathilde Ingvardsen, åbnet, hvad han kalder Danmarks første amerikansk-inspirerede destilleri. Det er placeret i en tidligere skolebygning i Knaplund i Midtjylland, og her har parret ifølge Karl Povlsen det tætteste, man kommer på en bourbonproduktion i Europa.

På Knaplund Destilleri kan han af gode grunde ikke lave helt ægte bourbon, for det må de kun i USA. En anden af de vigtige bourbonregler er, at det skal være fremstillet med brug af minimum 51 procent majs, og det krav kan Karl Povlsen til gengæld opfylde.

- Det er p.t. ikke til at få fat i egnet majs i Europa, så vi importerer det fra USA. Ikke som majskorn, men som del af en færdiglavet sirup, der indeholder 65 procent majs, 21 procent rug og 14 procent byg. Vi SKAL bruge majs her på Knaplund - det gør ingen andre whiskeyproducenter i Europa, konstaterer han.

Læs også: Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Whiskey-produktionen med USA-sirup ender muligvis med kun at være et forsøg. Karl Povlsen har således for nylig fundet frem til en dansk landmand, som måske inden længe kan levere egnede majskorn til Knaplund.

Ny metode uden fadlagring
Til selve destillationen har Karl Povlsen både et par klassiske amerikanske apparater og et topmoderne, hollandsk destilleri, der er computerstyret. Sidstnævnte har han investeret omkring 250.000 kroner i, og det kan håndtere 500 liter ad gangen.

Når Karl Povlsen lagrer sin whiskey, gør han det gerne på egetræsfade, sådan som det sig hør og bør. Men han er også begyndt at bruge en helt anden metode, hvor produktet bliver lagret i en såkaldt modningsgenerator, han selv har udviklet i en rustfri ståltank. En spiral af amerikansk egetræ afgiver den farve og den smag, som normalt kommer ud af egetræsfadet.

- I den generator speeder vi hele processen op, så det, der vil tage et halvt eller et helt år i et fad, nu kan gøres på to døgn. Vi bruger blandt andet ultralyd, hvilket er med til at få det hele til at gå hurtigere. Alt i alt udfordrer vi de traditionelle og ældgamle produktionsmetoder - for os handler det ikke om processen, men om resultatet, konstaterer Karl Povlsen.

- Nogle siger, at vi snyder - men det gør vi ikke, for jeg fortæller præcis, hvordan vi gør, understreger han.

Mest gin
Siden Knaplund Destilleri åbnede sidste år, er det trods Karl Povlsens whiskey-interesse ikke whiskey, han har produceret mest af. Langt den største del af produktionen - cirka 80 procent - har været gin.

Læs også: - Whiskey-boomet er helt vildt

Resten er fordelt på både whiskey, vodka, akvavit, brandy, lidt julesnaps og så en hel del moonshine: Ulagret whiskey, som har sit navn fra dengang spiritus var forbudt i USA, og hvor det derfor blev fremstillet i al hast i månelysets skær.

Det whisky-agtige produkt, Knaplund Distillery laver med den hurtige ultralydsproces, sælger han således også som Moonshine.

Mens den midtjyske spiritusproducent selv destillerer moonshine-alkoholen, forholder det sig modsat med Knaplunds gin, som destilleriet ikke laver fra bunden:

- Vi køber rå hvedealkohol med et alkoholindhold på 96,3 procent, og så vander vi det ned til 30-40 procent, putter det i en ståltank med urter og re-destillerer det derefter. Det er sådan, langt det meste gin i verden bliver lavet, så det er heller ikke snyd, påpeger Karl Povlsen.

Han har indtil videre udviklet og produceret fem ginvarianter, hvoraf den mest populære er Gin Magic med hibiscusblomst. Den bliver pink, når den mixes med tonic.

- Og så har vi også en, der hedder Texas Longhorn Gin, hvor vi har puttet et græsstrå i hver flaske. Græsset kommer ude fra marken her bagved, hvor vi har tre longhorn-kreaturer gående. Jeg kan ikke love, at de har urineret på hvert enkelt strå, men der er en chance ...

- Det er bare en gimmick. Folk synes ikke, det er ulækkert, og vi har jo også desinficeret græsset, siger Karl Povlsen.







Mere om: destilleri | whiskey | whisky
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Stor oliebrand standser produktionen hos ingredienskæmpe

Onsdag aften måtte syv brandværn rykke ud til en stor oliebrand hos ingrediensvirksomheden Essentia. Nu står produktionen stille på fabrikken i Gråsten

Supermarkeder sælger mindre af stor klimasynder

Det bliver i familierne: Micro Matic på nye hænder

Dansk Erhverv: Afskaffelse af IVSer betyder færre nye virksomheder

Fødevare mistænkes for at stå bag sjælden type salmonella

Danish Crown vil kopisikre kødeksport i digitalt forsøg

Nyhedsbrev

15.070 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

TripleNine i stor millioninvestering

Online Avis Arkiv

Italienere overtager midtjysk småkagefabrik i milliardhandel

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Aasted åbner afdeling i USA

Ikonisk slikproducent lander på laveste bundlinje siden 1998

Carlsberg lukker iværksætterbryggeri

Kaffehus har vokseværk: Vil vokse 100 pct.

Tekonoligisk Institut skal skaffe bedre ølsmag

Mejerigaarden sender topchef på porten

Lakrids-konge investerer i iværksættere

Stort underskud hos Daloon

Østjysk pålægsfirma i rekonstruktion

Dansk vodka præmieret

1

Chili Klaus' leverandør: Interessen er på retur

Fire nye fødevareiværksættere samler penge ind på internettet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Tre på stribe: SMV'erne vokser igen på omsætning og overskud

Roskilde Festivals madboder får klimamenuer

Ægtepar: Derfor solgte vi vores sodavandssucces

Egentlig ville de lave dressing ...

Antallet af konkurser har været stigende i 2019

Arla vil afregne 10.000 landmænd efter klimaaftryk

Claus Meyer i minus for tredje år i træk

Flere danske virksomheder flytter produktionen hjem

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Plastlåg og sygdom: Arla overvejer at droppe samarbejde

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Afsværing, afspækning eller afhinding af kød

40 fods støjdæmpet container med opsamlingskar

Gravlund Industrigummi har åbent hele sommeren

BOGEs seneste milepæl inde for kompressorer

Verdens mindste Vision Sensor

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Derfor er DiaLabXpo et besøg værd

Ferie? Bare rolig - vi er her hele sommeren.

ATyS d M fra Socomec

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

UR-robotarme øger produktionen 50% hos Raaco

Fagor storkøkken er populære kvalitetsprodukter

KTR BoWex Buetandskobling

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

Mathias elsker at nørde styretavler

JW Industri står klar hele sommeren

Overvågning og styring af elektricitet

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Trelleborg sætter Guinness World Record for den største O-Ring nogensinde

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Prøv Daarbak's sommerspin!

Sådan bliver emballage mere bæredygtig

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Profvask.dk lancerer hele Fagors program af vaskemaskiner

Nye tiltag for at styrke relationer, innovation og udvikling.

Send til en kollega

0.212