23948sdkhjf

50 mio. kr. til innovation i dansk planteproduktion

Danmarks gartnerier og landbrugsforædlere kommer til at arbejde tættere sammen, når de i løbet af de næste fire år får mulighed for at forske i plantebiologi til fremtidens fødevarer og bioenergi.
Danmarks særlige position inden for forædling af planter er i øjeblikket truet af, at fem store multinationale virksomheder har sat sig tungt på markedet. Området er ressourcetungt, da det både kræver nye teknologier og stor viden.

Netop derfor har Danmark et kæmpe potentiale, der skal udnyttes, mener centerchef Jesper Mazanti Aaslyng fra AgroTech, der er projektleder for begge projekter. De løber over de næste fire år med et samlet budget på i alt 50 mio. kr. og støtter op om Grøn Vækst-aftalen.

Forædling af planter til fødevareproduktion
- Danmark har over 100 internationalt førende planteforskere på Københavns Universitet. Universitetet har derfor besluttet at bygge et helt nyt Plant Science Centre. Centret skal stå færdigt i 2014 og skal bl.a. rumme faciliteter og udstyr til at forske i plantebiologi og plantebiosystemer til fremtidens produktion af fødevarer, bioenergi og andre biologiske produkter. Med projektet ”Laboratoriet for Planteinnovation” er der skabt en ny platform, hvor forskernes viden får lettere ved at blive anvendt i erhvervslivet. Vi får i højere grad forskernes viden ud at virke i praksis, og det er vigtigt for at udvikle og redde den danske planteproduktion, siger institutleder Svend Christensen.

Samtidig igangsættes projektet ”Innovative Planter”, hvor man arbejder efter konkrete forskningsresultater inden for forædling af både prydplanter og planter til fødevare- og energiproduktion.

Eksport for 3 mia. kr.
- Eksempelvis skal vi arbejde med forædling af raps, så man får en ændret fedtsyresammensætning, så forbrugerne kan få en sundere rapsolie. Derudover skal vi arbejde innovativt med tre prydplanter, der også indgår i projektet, oplyser Jesper Mazanti Aaslyng.

Danmark eksporterer i øjeblikket for cirka 3 mia. kr. prydplanter årligt, og den langsigtede vision med projekterne er at videreudvikle og styrke hele den planteproducerende branche i Danmark til at producere en bred vifte af planteprodukter – herunder prydplanter, spiselige planter samt planter, der kan bruges til helsefremmende stoffer, medicin, bioenergi, industrielle stoffer mv.

- Hidtil har man ikke været opmærksomme på at udnytte den viden om forædling, der er på tværs af plantesektoren. Det bliver der nu ændret på, når gartneri og landbrugsforædlerne arbejder tættere sammen, siger Jesper Mazanti Aaslyng.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078